Jump to content

Kerti teendők májusban

2016. 05. 13. 19:00

A kisebb vagy nagyobb kert tulajdonosainak, az évnek csak egy kis részében adódik olyan, hogy nem tudnak kint tevékenykedni. A május nem tartozik a tétlenség kategóriájába. Nézzük, mit lehet ilyenkor kertünkben tenni?

Az egészségtudatos életmód azzal kezdődik, ha magunk termeljük meg zöldségeinket, fűszernövényeinket, gyümölcseinket saját kertünkben. Ehhez persze kertre van szükség, és erre nincs mindenkinek lehetősége. Aki csak teheti, gazdálkodik gyümölcsösében, konyhakertjében.

A konyhakert gondozásakor eljött az az időszak, amikor már kiültethetjük a palántákat. A piacokon és kisebb kertészetekben bő választékot találunk. A népi szokásokhoz hűek maradva, a fagyosszentek (Pongrác, Szervác, Bonifác, azaz május 12-14.) után ültetik el a paprikát, a paradicsomot, az uborkát, de a babféléket is. A vízigényes palánták elültetésekor nagy gondot kell fordítani az öntözésre. Ha igazán természetesen akarjuk gondozni növényeinket, akkor az összegyűjtött esővizet használjuk fel a locsolásra. Ha paradicsomot ültetünk, de kevés a hely, akkor válasszuk a fürtös változatot. Aki szereti a sütőtököt, igyekezzen annak ültetésével. Nem árt többet elvetni, ugyanis télen is eláll és nagyon sokrétű módon felhasználható. A magvakat is ebben az időben vetjük el. Ha igazán hatékonyan akarunk dolgozni, akkor a gyorsabb csírázás és a madaraktól való védelem miatt is érdemes a magvak betakarása. Ha vannak áttelelt fűszernövényeink, vágjuk vissza azért, hogy megerősödjenek. Hogy ez gyorsabban menjen végbe, keverjünk a termőtalajhoz humuszt, így a talajt is meglazítjuk közben. Ahol kifagyott a fűszernövény, pótoljuk másikkal. Ha gondosan öntözzük, gyorsan meghálálják a törődést és hamar hozzájuthatunk a friss, saját termesztésű fűszerekhez.

A legtöbb gyümölcsfa virágai már elnyílottak, lehullottak és már látszódnak a zöld, még éretlen gyümölcsök. A vegyszerrel való permetezés nem közelít egyáltalán a környezet- és egészségtudatos növénytermesztés gondolatához, ám permetezés nélkül nagy valószínűséggel kukacos gyümölcsöket szüretelhetünk csak. A biopiacokon azonban már olyan természetes szerekkel lehet felvenni a kártevőkkel a versenyt, amely se a környezetre, sem pedig az emberi szervezetre nem káros. Interneten számos olyan praktika megtalálható, amelyet magunk is elkészíthetünk természetes alapanyagokból.

Ha az udvar és a kert is gyepes, érdemes komposztot, vagy érett trágyát szétteríteni a területen. Az érett trágya igen gazdag tápanyagban, viszont szaga már nem sok van.

(Forrás: ashwoodnurseries.com, pennells.co.uk/képek)