Jump to content

Természetesen a természet kis kártevői ellen

2016. 05. 11. 19:00

Sokak hobbija a kertészkedés. Nagyon jó érzés a saját virágunkban való gyönyörködés, vagy a saját nevelésű gyümölcsök és zöldségek felhasználása. A növényeinket nem csak mi szeretjük, hanem a kártevők is. Hogyan védekezhetünk ellenük hatékonyan és természetesen?

Környezetünk szennyezettsége ismert, ezért nagyon sokan szeretnék a kertjükben termő növényeiket, szobanövényeiket úgy megszabadítani a kártevőktől, hogy egyáltalán nem használnak fel vegyszereket, mérgeket. Nemcsak a természetet óvják így, hanem saját magukat is. Nem kell ahhoz nagy kert sem, hogy kártevők jelenjenek meg, ugyanis a szobanövények ugyanolyan áldozatai lehetnek ezeknek a kellemetlenkedőknek. A levéltetű nem csak csúnya látvány, hanem tönkre is leheti a növényt, ha pedig meg akarunk szabadulni tőle, akkor érdemes bevetni praktikákat, minél természetesebb hatóanyaggal. A tetvek nem szeretik a nedves környezetet, ezért már azzal is fel lehet venni ellenük a harcot, ha szórófejes flakonból vízzel permetezzük nyakon a vendégsereget. Még hatékonyabb lehet, ha a kádba állítod a növényt és lezuhanyoztatod. Ezzel jó néhány állattól megszabadulhatsz, ám nem biztos, hogy mindtől, ezért a további kezelést csak eztán alkalmazd.

Ha a flakont megtöltöd egy liter vízzel és hozzá egy evőkanálnyi almaecetet is öntesz, még hatékonyabb eredményt kapsz. Az almaecetet hígítatlan formában is használhatod, ha fültisztító pálcikával megtisztítod az érintett felületet. Ez jóval pepecselőbb megoldás, de igazán hatékony. Az ecet megöli a levéltetveket, de jól alkalmazható a lisztharmat, a rozsdagomba és a levélfoltosság ellen is. Az ecethez mosogatószert is adagolhatsz a hatékonyság kedvéért. Fél liter vízhez keverj két evőkanál cukrot, ugyanennyi ecetet és ugyancsak ennyi mosogatószert.

A levéltetű ellen kevesen gondolják, hogy megoldás lehet a banánhéj, pedig az. Próbáld ki, hogy a tetvekkel teli növény gyökeréhez leásol, a földbe reszelsz banánhéjat. Igen, ennyit kell tenni annak érdekében, hogy a kis kártékony jószágok elmeneküljenek. Hasonlóan hatékony, ha 10 dekányi dohányt felforralsz fél liter vízben, a levet hagyod állni nagyjából egy egész napig, majd elkeversz benne két dekányi káliszappant. Az így nyert keverékből két deciliternyit adj egy liter vízhez és permetezd le a növényeidet.

A levéltetvek ugyancsak természetes ellenszere a csalán. Legjobb, ha frissen szedett növényből áztatással készíted el a permetezőlevet. A csalán 8-10 levelét vágd apróra és rakd egy liternyi vízbe, hagyd így állni legalább egy hétig. Egy másik gyógynövény ugyancsak hatékonyan elbánik a levéltetvekkel. A kamillával is azt a műveletet kell megtenni, mint a csalánnal. Az áztatás után le kell a levet szűrni, szórófejes flakonba önteni, és már hullnak is a tetvek.

(Forrás: wildaboutbritain.co.uk, s3.amazonaws.com/képek)