Jump to content

Kivirágzunk

2016. 03. 13. 19:00

Ki a virágot szereti, rossz ember nem lehet. Ki ne szeretné a szürke, hideg tél után az élénk színben pompázó, nyíló virágokat?

Energiatöbbletet próbálunk becsempészni életünkbe a kertünkbe ültetett növényekkel. Akinek nincs kertje, az szálas virágként vázában gyönyörködhet a szín- és illatpompában.

Szinte minden kertben megtalálható virág a nárcisz. A hagymás növényért már az ókori görögök is rajongtak. Ez a trópusi vagy szubtrópusi növény a 15-17 ° C-ot kedveli. A mitológiai fiatal, szép, de bátortalan Narcissusról kapta. Levele keskeny és szálas, évelő növény. Sokféle alakban, színben és méretben megtalálható.

Ugyanígy hagymás növény a krókusz is. Nem magas, 8-10 cm nagyságú, viszont színével kitűnik közegéből. Az évelőnövény hagymájából egy vagy több virág is kifejlődhet. Már a virágzás előtt kinőnek a levelei. Habár van ősszel is nyíló krókusz, a legismertebb és legelterjedtebb a tavasszal pompázó.

A tavasz biztos jelzői az ibolyák megjelenése. Ezek az apró virágok szinte mindenhol megélnek, ahol elegendő számukra a víz és a talaj. Szeretjük színükért, szeretjük illatukért.

A tavasz virágainak egyik jellemző fajtája a tulipán, amely Perzsiából származik, hozzánk csak a XVII. században került, és azóta terjedt el. Kedves tavaszi, hagymás virágunk, amely mindenhol megél. Jobban kedveli a laza talajt. Színei megörvendeztetik az embert.

A férzia is hagymás tavaszi virág, amelyet nem olyan rég még csak vágott virágként, főleg esküvői csokrokban használtak fel, most pedig már kertünket is büszkén díszíti. Pedig elég kényes növényke, nem egyszerű a gondozása, cserébe viszont gyönyörű virágaival örvendeztet meg. Nem véletlenül terjedt el, hiszen a szivárvány minden színében megtalálható.

Újabb hagymás és illatos tavaszi virág a jácint. Illata elvarázsolja az embert, színével is megigéz, és éppen ez kell nekünk a téli időszak után.

A sort az aranyesővel zárjuk. A fürtös virágzatáról ismert és elnevezett kerti növény élénksárga virágzatú cserje, amely Európa déli részein őshonos.

(Forrás: garden.lovetoknow.com/kép; youtube.com/videó)