Jump to content

Nem a kukába való, légy kreatív!

2016. 03. 03. 17:00

Ha nem figyelünk oda, ha időközönként szelektáljunk otthonunkban, akkor értéktelen, használaton kívüli tárgyak lephetik azt el. A háztartásunkban jelentős mennyiségű marketing, hirdetési újság gyűlhet össze. Mit csinálsz vele?

A legtöbben félrerakják, egymásra halmozzák, hogy ha már összegyűlt jó nagy adag, akkor egyben vigyék a hulladékgyűjtőbe. Mások azért rakosgatják félre a nyomdatermékeket, hogy az évente akár kétszer is bekopogtató, papírgyűjtés keretén belül a gyerekeknek segítsenek némi plusszal. Megint mások pedig a lehetőséget látják a papírban, méghozzá használati tárgyakat készítenek azokból.

Még ha nem is minden újságot használsz fel különböző lakást díszítő tárgy készítéséhez, akkor is nagyon jó érzéssel tölthet el az, hogy valami maradandót alkottál abból, ami amúgy a kukában landolt volna.

Mit lehet az újságpapírral, a töménytelen mennyiségű szórólappal tenni azon kívül, hogy megszabadulsz azoktól? Gondoltál már arra, hogy vázát, vagy kosarat varázsolsz belőlük?

A papírból készült kosár elkészítéséhez hurkapálcára feltekert 50-60 cm hosszú, újságpapírból szelt, 8-10 cm széles csíkokra van szükség. A hurkapálcára srégen feltekert papírt a csücskénél ragaszd rá a papírsávra. Később a hurkapálcát ki lehet húzni a papírtekercsből, így kezelhető, fonható papírcsövecskét kapunk, amelyet hasonlóan kell egymásba fonni, mintha vesszővel dolgoznánk. A videó jól illusztrálja hogyan és mit kell tenni. Kiváló hétvégi program, akár bevonhatóak a gyerekek is a kosárfonásba. A festés, feltekerés, ragasztás biztosan tetszik nekik is.

Ha valami igazán divatos, mutatós vázát szeretnél készíteni, akkor nézz körül kicsit jobban otthonodban. Ezúttal ne a szórólapok és az akciós üzleti ajánlatokat tartalmazó kiadványok között keresgélj, hanem valami sokkal tetszetősebb újságban keress egy nagyobb felületet. Amire szükséged lesz még, az egy üveg, amelynek leméred a magasságát és a kerületét is azon a ponton, ahol a legszélesebb. A kiválasztott újságból, oldalból vágj ki 1-1 centivel magasabb és szélesebb részt, mint amekkorát az üvegnél mértél. A papír alsó 5 centiméterét hagyd érintetlenül, de a felette lévő szakaszt jelöld, majd be úgy, hogy nagyjából egy centis csíkokat kapj. A papírra fektesd rá az üveget, az aljánál rögzítsd, majd az egész újságpapírt tekerd körbe az üvegen és ragaszd rá. Az üveg nyakánál bármilyen anyaggal összefoghatod a papírt. Jön a tavasz, nyílik a természet, hamarosan telerakhatjuk friss, illatozó virággal az új és újrahasznosított vázánkat.

(Forrás: youtube.com/videó; apricotstoday.blogspot.hu/kép)