Jump to content

Maradjon a jószomszédi viszony

2016. 03. 02. 18:00

A jó szomszédi viszony könnyen elfajulhat iszonnyá. Teljesen mindegy, hogy milyen ingatlanban élünk, ha vannak szomszédjaink, az bizonyosfajta együttélési szabályokat követel meg.

Nem csak olyan norma ez, amelyhez a illik tartani magunkat és a társadalom megkövetel, hanem törvényileg is meghatározottak. A Polgári Törvénykönyv tartalmazza az emberi együttélés szabályait. Mégis sokszor lehet hallani környezetünkben lévők panaszait, amely arról szól, hogy a szomszéd megkeseríti az életüket. Leginkább a zajkeltéssel kapcsolatos problémák ezek. Ha csak egyszer, vagy alkalmanként fordulna elő, nem is panaszkodna az ember, ám ha a kedves szomszéd napi szinten kelti a feszültséget. A szabályok megszegése ebben az esetben is következményeket vonhat maga után.

A lakótelepi közösségek még inkább függnek egymástól, sokkal jobban hatnak egymásra, így máshogy kell viselkedni, mint családi házban élve. Keserves együtt élni az olyan szomszéddal, aki notórius módon megszegi a szabályokat. A törvényen kívül az adott település önkormányzati rendelete is meghatározhat bizonyos elveket. A Polgári Törvénykönyv meghatározza azt, hogy a tulajdonosra – de a más jogcímen a lakásban, házban élő személyekre – vonatkozik az a magatartás, amely tiltja, hogy szomszédjait szükségtelenül zavarja. A lakóközösségeknek lennie kell házirendnek, amely a lépcsőházban általában ki is függesztve. Ez tartalmazza, hogy mi vonatkozik rájuk, megszegésével milyen következményekkel lehet számolni. Természetesen ez azokra a lakókra is vonatkozik, akik a közösségben csak ideiglenesen tartózkodnak, mert csak bérlik a lakást. A lakóközösség közös területén ügyelni kell a tisztaságra, és ez szintén mindenki feladata. Éppolyan kötelező a közös költség fizetése is.

A társasházak, de a családi házak szomszédságában is a legáltalánosabban jelentkező probléma a hangoskodás. Létezik azonban egy olyan meghatározott időszak, amelyen túl nem szabad zavarni másokat. Vagyis, fúrni, faragni, kopácsolni, porszívózni nem érdemes a megszabott idő után, mert a szomszéd bedurvulhat, és hamar feljelentés lehet a vége.

Sokan tartanak emeletes házban is házi kedvencet, ennek szabályait is tartalmazhatja a házirend. Ha azonban nincsenek konkrétan lefektetve erre vonatkozóan a szabályok, akkor is annyi kutyát és macskát tartson otthonában mindenki, amellyel elbír, kordában tudja tartani, valamint nem okoz semmilyen zavart az életközösség életében.

Jó ideig szokás volt a lakásból megunt szobanövények, kisebb bútorok, virágtartók felhasználása a lépcsőház dekorálására, ám tűzvédelmi okokból semmi éghető nem lehet a menekülési útvonalon.

Az erkélyen, az ablakpárkányban nem szabad semmi olyat elhelyezni, amely leeshet és a szomszéd testi épségét és életterének tisztaságát csorbíthatja.

(Forrás: offcampus.umich.edu/kép)