Jump to content

Kisállatot ajándékba?

2015. 12. 21. 17:09

Még mindig népszerű ajándéknak számítanak a négylábú szőrmókok, akik piros masnival a nyakukon azonnal a szívünkbe lopják magukat, de az állat nem csak pár hónapra szól. Sokan pedig elkövetik azt a baklövést, hogy a karácsony közeledtével járó érzelmi túlfűtöttség közepette elfelejtenek józanul gondolkodni e téren.

Az ünnepek alatt az állatok mindig népszerűbbé válnak, és a menhelyekről is több kutya talál gazdára, mint amúgy. Hogy ez a karácsonyi hangulatnak tudható-e be, azt mindenki döntse el maga. Ami viszont általános érvényű a témával kapcsolatban, hogy sokan elkapkodják a döntést, aminek az a vége, hogy a pórul járt jószág néhány hónap, néhány év után gyepmesteri telepre, menhelyre kerül, vagy az utcára.

Mielőtt állatot ajándékoznál vagy vennél magadhoz, mérlegeld az alábbiakat!

  • Egy állat, főleg a kutya, macska sokkal több energiába, időbe és pénzbe kerül, mint ahogy laikusként gondolod. Ha megbetegszik ugyan úgy orvosra, gyógyszerre van szüksége, mint neked. Nem beszélve a rendszeres sétákról, az ápolásról és a foglalkozásról.
  • A kutya társas lény, akárcsak te, ő sem szeret egész nap egyedül lenni. S míg te elmehetsz a barátokkal kikapcsolódni, addig ő be van zárva a négy fal közé és csak arra várj, hogy hazaérj.
  • Ha költözésre kerül sor, nem válthatsz meg tőle is, mint a felesleges kacatoktól. Ne feledd a nyári időszakot és a nyaralást se. Amíg te jól érzed magad a vakációdon, biztosítanod kell kisállatodnak a megfelelő ellátást, törődést, társaságot. Hacsak nem viszed magaddal, akkor kreatívnak kell lenned.
  • Ha már van állatod, akkor tudod, hogy felelősséggel jár, de az összeszoktatással járó nehézségeket is tartsd szem előtt. Ne „vidd vissza” azért, mert elsőre nehézkesek a dolgok.

Mielőtt beleesel abba a hibába, amibe sajnos évről-évre sokan, mérlegelj, hogy tényleg szükséged van-e egy állatra. Mert a menhely és gyepmesteri nem „kutyavisszaváltó”.

 

Fotó: favim.com