Jump to content

Mennyibe kerül a karácsony?

2015. 12. 12. 18:00

A decemberi költekezés a Fekete Péntekkel vette hivatalosan kezdetét, azóta pedig megállás nélkül tart a vásárlási csúcsszezon. De mennyi is az annyi, amit egy átlagos magyar család az ünneplésre költ?

Idén is készült reprezentatív kutatás, ami a karácsonyi büdzsét igyekezett feltérképezni, és azt hogy az előző évekhez képest, mennyiben változtak a vásárlói szokások.

A felmérés a CIB Bank megbízásából készült, és mint kiderült, egy magyar háztartás 132 000 forintot szán a karácsonyra. Az összegbe értendőek az ajándékok és az egyéb járulékos kiadások is. A kutatás arra is részletesen kitért, hogy ebből a pénzből közel 90 ezer forint megy el ajándékokra, és további, körülbelül 42 ezer forint az egyéb kiadásokra.

A vásárolt ajándékok értéke közt is nagy a szakadék: a „legolcsóbb” meglepetés átlagosan 4300 forintba kerül, míg a legdrágább a 27 000 forintos árat is eléri. Egy-egy vevő átlagosan 7500 forintot szán egy ajándékra. Idén a könyv, a kozmetikum, valamint a ruha és cipő áll a népszerűségi lista élén, ezeket az édesség, a játék, és az alkoholos ital követi, de az igazi sláger még mindig az okoskütyü.

A felmérés arra is kitért, hogy a megnövekedett költségeket a válaszadók miből fedezik majd. Mint kiderült, a megkérdezettek közel fele tesz félre a karácsonyi szezonra, de sokan nyúlnak általános tartalékaikhoz (32 százalék). A folyószámlahitelek (7 százalék veszi igénybe), az áruhitelek és a személyi kölcsönök száma (1 százalék veszi igénybe) is megnövekszik ilyenkor. A december havi fizetésnek közel 58 százaléka megy el ajándékokra a kutatás szerint.

A válaszadók 42 százaléka számára azért stresszes a karácsony, mert kérdés számára, hogy miből tudja fedezni a szükséges kiadásokat. 48 százalék nyilatkozta azt, hogy az év anyagilag legmegterhelőbb hónapja a december.

Egyet azért nem szabad elfelejteni, bármennyire is klisé: a karácsony a szeretete ünnepe. A szeretetet pedig mióta mérik pénzben?

 

Fotó: akingslife.com