Jump to content

Mikulásváró mikulásdísz, vécépapír gurigából

2015. 12. 03. 13:00

Mikulást szerencsére bármiből lehet készíteni, így akkor sem kell kétségbe esni, ha nincs otthon más alkotásra befogható alapanyag, mint a vécépapír guriga. A keménypapír henger kiváló alapanyag, és mire a festegetés, ragasztgatás végére érünk, rá sem fogunk ismerni eredeti mivoltára.

A december és az ünnepi hangulat egyik elmaradhatatlan szimbóluma a mikulás dísz. A pocakos őszapó szerencsére bármiből elkészíthető, legyen szó papírtányérról, lámpaégőről vagy vécépapír gurigáról. Ha idő- és költséghatékony, ámde hangulatos dekorációt szeretnél készíteni, akkor ez ideális választásnak bizonyul.

A vécépapír tekercsből készült mikuláshoz több dologra is szükséged lesz:

  • papír gurigára (annyi darabra, ahány mikulást szeretnél készíteni)
  • piros festékre
  • piros és fekete filctollra
  • ecsetre, ragasztóra, ollóra
  • fehér rajzlapra

Az elkészítése nagyon könnyű! Először is fesd be piros festékkel (lehetőleg temperával) a hengereket, majd hagyd őket teljesen megszáradni. Ha nem szeretnél festegetni, akkor használj piros rajzlapot, amit ragassz rá a megfelelő méretben a tekercsre.

Másodszor készítsd el az arcokat. Ehhez vágj ki egyenlő szárú háromszögeket a rajzlapból (az ideális kb.: 6 centi alapú és 3 centi magasságú), és a filctollakkal rajzold meg a szemeket és a szájat. Légy kreatív! Minél többfajta arcot rajzolsz, annál mutatósabbak lesznek a kész figurák.

A harmadik lépéshez egy kis kézügyességre is szükség lesz, ugyanis a megszáradt gurigák alját és tetejét egymásra merőlegesen be kell hajtogatni. Fontos, hogy a henger alján hajtsd ki jobban a sarkokat, mert azok lesznek majd a csizmák! Ha sikerült, akkor megnyugodhatsz, mert mál túl vagy a nehezén. A hajtogatás után ragaszd fel az arcokat és színezd ki a csizmákat fekete színűre. Ha van kedved, akkor övet, és gombokat is rajzolhatsz a készülő mikulásnak.

Jöhet az utolsó simítás: egy pötty ragasztóval, ragaszd össze a mikulás sapkáját, és a teljesség kedvéért a megszáradt sapka hegyére, ragassz egy bojtra hasonlító vattakorongot. Kész is!

Tipp: Ha kedved tartja, a mikulásokat egymáshoz fűzheted spárgával vagy cérnával, és ajtó- vagy faldíszként is használhatod őket.

Fotó: diply.com