Jump to content

Csempementő akció a szabadidő kitöltésére

2015. 07. 31. 19:05

Egyetlen dolog jellemez minden kreatív alkotót. Egyszerűen képtelen megszabadulni mások által feleslegesnek vélt dologtól, mindent gyűjt. A szemétnek hitt tárgyak egyszer csak életre kelnek, rendszerint új helyen, eltérő formában. A tárolás mestere egyszer csak előkapja a csempe gyűjtemény néhány darabját és nekiáll az alkotásnak.

Hihetetlen gyors mégis látványos a csempéből készült pohár vagy tányéralátét. nem szükséges hozzá más, mint megmaradt mozaik, amely a burkolást segítve hálós ragasztással ellátott a hátoldalán. Egyszerűen vágjuk ki a számunkra illetve a használati tárgynak, pohárnak, tányérnak, tálnak megfelelő méretű alátétet, s nincs is más dolgunk.

A birtokunkba került vagy felújítás után a tartalékhoz képest is feleslegben megmaradt csempe vagy mozaik továbbélhet dekorációként. Biztos, hogy akad lepusztult balkonláda, fa doboz vagy kisasztal. Csiszoljuk meg, ahol szükséges, fessük le az érintett felületeket, hagyjuk ki a csempéset. Ott elegendő letisztítani, majd kenjük be a csemperagasztóval, egyengessük, s illesszük bele a mozaikot, csempét. Az előírt száradási idő betartása után fugázzuk ki a réseket, találkozásokat. Töröljük le nedves szivaccsal a felesleget, s helyezzük új vagy régi helyére a felfrissült tárgyat.

Feldobható bármely tükör az apró hidegburkolatokkal. Akár a falon van, akár kisebb méretű, fakeretes, megoldható a különleges keretezés. Szintén szükséges a csemperagasztó és a fuga a fentiek alapján, a végeredmény igazán egyedi lesz, hangoljuk a színeket a helyiségben fellelhető többi lakberendezési tárgyhoz.

A legunalmasabb tálca is varázslatossá válik némi csempézéssel. Használhatunk egész vagy szándékosan darabokra tört alapanyagot, mozaikot, alkotásunk összehangolható a felhasználás helyén megjelenő falicsempével.

Nagy kedvencünk a scrabble csempe dekor, amely igazán egyedi és elcsenhető ötlet. Egyszínű csempére fessünk betűket, amelyek segítségével a családra jellemző szavak, nevek összekapcsolódásával ötletes fali dekorációt készíthetünk.

(fotó: instructables.com, instructables.com, charlestoncrafted.com, eofc.com, diy-decorator.com.au)