Jump to content

Bölcs dolog könyvet tenni a karácsonyfa alá

2014. 12. 02. 22:45

A legszebb ajándék a könyv. Bármely alkalomra öröm adni és jó érzés kapni, ám karácsony este különösen nagy szerepet szánunk nekik, mert maradandó, értéket közvetítő ajándéknak tartjuk. Persze csak akkor, ha jól választunk a felhígult kínálatból.

Az elmúlt időszak statisztikái alapján szerencsére nem igazolódtak be azok a jóslatok, hogy az elektronikus könyvek kiszorítják a nyomtatott kiadványokat. A választék egyre bővül, s a megszokott könyveken kívül a kiadók és a nyomdaipar mindent megtesz, hogy izgalmas és meglepő termékek jöjjenek létre. Interaktív könyvek, hangoskönyv melléklettel megjelenő kiadványok, gyerekeknek előugró 3D-s várak, öltöztethető hercegnők. Lassan lejár az ideje a nagy fényképpel teli albumoknak és visszatérnek a klasszikusok, a tematikus és kortárs irodalom művei.

Néhány javaslat, amennyiben könyvet tervezünk karácsonyi ajándékként:

  • Ne magunknak vásároljunk, az ajándékozott legyen a fókuszban, lássuk be eltérhet az ízlésünk.
  • Ha tudjuk, hogy nem olvas könyvet oly gyakran, mint mi, nagyobb örömet okozhat egy újságelőfizetés vagy egy hangoskönyv. Nagyon személyes ajándék, ha egy könyvet mi olvasunk fel, rögzítjük, s azt nyújtjuk át, mint egyedi hangoskönyv.
  • Minden esetben őrizzük meg a blokkot, előfordulhat, hogy cserére lesz szükség.
  • Bátran vásároljunk antikváriumban vagy online piactéren, egy régóta vágyott könyvet számos esetben csak így tudunk megszerezni.
  • Ajánljuk az internetes könyves boltokat, elsősorban azoknak, akik szívesen elkerülik a lassan fokozódó tömeget. De legalább ugyanilyen elfogultak vagyunk, ha normál kis üzletről van szó. Nincs is jobb annál, mint belelapozni a sok szép könyvbe, mielőtt meghozzuk a döntést.

Vásárlás után következik a csomagolás. Az ajándék alakját tekintve, igen kedvező a helyzet, ám ez önmagában nem jogosít fel arra, hogy nagyon puritán megoldást válasszunk. Legyünk kreatívak, a legegyszerűbb csomagolópapírral is csodákat lehet tenni, amint körülölelte a könyvet. Ragasszunk rá karácsonyi képeslapot, ünnepi motívumokat, természeti kincseket.

Keressük meg mihamarabb a tökéletes könyv ajándékot, ne halogassuk az ajándékbeszerzést.

(fotó: themarysue.com, nicety.livejournal.com, edenroselifestyle.blogspot.de, coolmompicks.com)