Jump to content

Hogyan szárítsunk citrusfélét?

2014. 11. 26. 00:35

Ha valaki azt kérné, hogy csukjam be s szemem és gondoljak erősen egy illatra, biztos vagyok benne, hogy elsők között jutna eszembe a citrusfélék fanyarkás, kellemesen savanyú, enyhén édeskés, frissességgel és üdeséggel megbolondított illata. E gyümölcsök szárított formában konzervált darabkái még látvánnyal is fokozzák az egyébként sem kellemetlen élményt.

S nem utolsó sorban szerves tartozékai az adventi heteknek, a karácsonyi hangulatnak. Készítsünk magunk szárított citrusféléket. Ez is egy lehetőség az advent alatt kifejezetten ajánlott lassabb tempó mellé. Elmélázni kellemes zenét hallgatva vagy beszélgetni szeretett családtagokkal, miközben jár a kezünk és valami szépet készítünk, szinte már idilli.

A citrusfélék szárítása nem nagy ördöngősség. Vásároljunk egészséges, szép héjú, egyforma narancsokat. Szeleteljük fel azonos vastagságúra, éles késsel ügyeskedhetünk. Akinek a konyhájában szeletelő gép is elfér, az igazán szerencsés, garantált az azonos méret és hatékony a munka. A szeleteket teregessük ki a pultra, tálcára vagy vágódeszkára és konyhai papír törlőkendővel itassuk fel az egyébként értékes nedűcseppeket.

Utána választhatunk a fűtőtest és a sütő közül. Fűtőtestre helyezzünk vékony konyharuhát vagy kis tányérokat, amelyeken terítsük szét a karikákat. Az alap átmelegszik, átadja hőjét a gyümölcsnek, de csak éppen annyira, hogy az ne penészedjen, romoljon el. A meleg, fűtőtest közelében szárazabb levegő elvonja a nedvességtartalmat, napról napra egyre hártyásabb lesz a belső, gyümölcshúsos rész. Naponta kétszer forgassuk meg. Amikor kellő keménységűnek, megfelelően kiszáradtan ítéljük, egy kupacba tehetjük és kezdődhet a dekorálás.

Sütő használata felgyorsítja a száradási folyamatot, attól azonban ne tekintsünk el, hogy a nagy örömre energiát használunk, pazarlunk a fenti megoldáshoz képest. Ám a mai rohanó életünkben gyakran kényszerülünk a gyors megoldásokhoz, mint amilyen ez a szárítási mód. A feladat ugyanaz, a letörölgetett citrusszeleteket a sütőbe helyezhető rácsra, vagy sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük. A sütőt 50°C-ra állítsuk és 1 órán keresztül szárítsuk az egyik, majd újabb 1 óra alatt a másik felét. Nagyon nehéz megállapítani, hogy valóban elegendő-e ennyi idő, mindenki kitapasztalja a saját sütőjét. Időnként kitámasztva, az ajtót résnyire hagyva is történhet a szárítás. Mint a habcsók készítésnél. Amikor késznek ítéljük, vagyis száradt, de nem sütöttük meg, nem lett barna, akkor kivehetjük, hagyjuk kihűlni, s máris készülhetnek a díszek, dekorációk, koszorúk, függő illatdíszek. Jó munkát kívánunk!

Várjuk fényképes ötleteiteket, mutassátok meg nekünk és az olvasóknak, milyen dekorációk készültek!

(fotó: anulaskitchen.com, thekitchn.com, facebook.com, classiclegacy.com)