Jump to content

A fenntartható rend. Mások hogy csinálják?

2014. 11. 22. 21:15

Minden reggel úgy kelek fel, hogy ma a végére érek. Ma tényleg befejezem a rendrakást. Jellemzően a családom tagjai szét-, én pedig - jobb híján - összepakolok. Egy darabig, mert mindig eljön az a pont, amikor feladom, majd azt követően nagyon gyorsan abbahagyom. Én lennék az egyetlen, aki így jár? Utánanéztem néhány hasznos tippnek.

Meggyőződésem, hogy három kulcsa van a rendnek. A megfelelően kialakított tárolás, a tudat, hogy megfontoltan hozunk döntést arról, milyen tárgyakkal lépjük át fészkünk küszöbét, s végül, amit letennénk, azt rögtön a helyére rakjuk.

A reggeli ébredést azonnal kövesse a szellőztetés, pusztán néhány perc elegendő. Ezalatt beágyazhatunk, már az is sokat számít, ha az ágyneműt szépen elrendezzük, s ha az ágytakaró is reá kerül, meg a díszpárnák, az maga a tökéletesség. Azt gondolom, hogy itt önmagában nem is a tevékenységen van a hangsúly, hiszen mindannyian megtesszük, talán csak az nem mindegy hogy mikor, félig felöltözve a reggeli rohanás kellős közepén, vagy belátjuk, hogy jó minél hamarabb túlesni rajta. Vitathatatlan, hogy már ezzel az egy – mindennapos – lépéssel rend lesz a hálószobában.

Sokszor olvastuk, hallottuk, hogy a bűvös rendet akkor lehetséges fenntartani, ha mindennek meg van a maga helye. Ez valóban egyszerű, csak éppen megvalósítani nem mindig sikerül. Az évszakok változásával eltérő ruhatár esetén persze nem vitás, hogy egyszer kell rászánni az időt, hogy felcseréljük a holmikat, szem előtt a használatban lévők, hátrébb, feljebb a kevésbé fontosak. Ezzel el is érjük a célunk. És belelépünk abba a csapdába, hogy amit nehezen tudunk előszedni, azt inkább nem is használjuk. A következmény pedig az lesz, hogy a több hónapnyi szünet után ismét felfedezzük, vagy megerősítjük magunkban, hogy nincs is rá szükségünk, ha ilyen soká nélkülözni tudtuk. Ezért inkább azt ajánljuk, hogy tüzetesen nézze át mindenki, mit szükséges megtartani, s mi az ami adomány, ajándék lehet. A rostán fennmaradó holmik rendszerezése így már egyszerűbb lesz, segítségünkre lehetnek fogasok, vállfák, rekeszek, kosarak, dobozok, fiókok. A funkcionális kialakítás és az átláthatóság a cél. A szekrény vagy a gardrób megkönnyebbül, mi pedig boldogan konstatáljuk a rendet. Egyetlen fogadalmat kell tennünk, majd betartanunk, hogy a levetett ruhát kijelölt helyére rakjuk, nem a fotelre, kanapéra dobjuk.

Rumlit okoznak az újságok, asztalra dobott posta, a bevásárlás után el nem pakolt portékák és szatyor. Hát nincs mese, ezekkel kapcsolatban is alakítsunk ki rendszert. A postaládára kiírható, ha nem igénylünk reklámanyagot, így nemcsak védjük a környezetet, egyúttal kevesebb holmi kerül otthonunkba. A vásárlás alkalmával akár már a helyszínen megszabadulhatunk a csomagolástól, azt már megtanultunk, hogy kosarat vagy szatyrot viszünk, ez is azt segíti, hogy ne kerüljön hozzánk újabb felesleges cucc. Ami még kiveri a biztosítékot, az a száradó ruha. Ha nincs erkély vagy terasz, kert, marad a fürdőszoba, ha elég nagy vagy valamelyik szoba sarka. Hát nincs mit tenni, amint megszáradtak, azonnal vasaljunk, hajtogassunk.

Amennyiben ezen egyszerű lépéseket sikerül nap, mint nap betartanunk, sokkal nagyobb kedvvel állunk bele a takarításba. Na jó, ez így nem teljesen igaz, mert ki a csuda szeret takarítani, az azonban biztos, hogy gyorsabban végzünk. Tekintettel arra, hogy nem az elpakolással kell bajlódnunk a rászánt idő minimum felében, csak a takarítással.

Hát úgy tűnik ez a titok. Ám ha valakinek van ötlete, hogyan lehet rávenni a kölköket, hogy az apródarabos játékaik elrakása olyan egyértelmű legyen, mint az esti fogmosás, igazán megírhatná :o)

(fotó: whatsamsawtoday.com)