Jump to content

5 török dolog, amit nagyon kedvelünk

2014. 10. 29. 09:47

Minták, anyagok, színek, amelyek között nehéz dönteni és minél tovább nézzük, jobb esetben meg is érintjük őket, annál nehezebben tudjuk meghozni a döntést, hogy melyikkel éljünk együtt.

A csempe

Elképesztő hangulat, karakteres formák apró egymásba szövődése, ismétlődéssel ritmusossá vált vizuális élmény. Találkozhatunk vele az építészet minden területén, kívül és belül, ha éppen Törökországban járunk. Inspirál földi halandót és sztár lakberendezőt. Díszít fürdőszobát és konyhát. Készül tányéralátét és konyhapult.

A szőnyeg

Nincs két egyforma. Felpezsdítő a látvány, markáns színek és apró minták, szerényebb színek és óriási motívumok keveredése, szinte ráülnénk és repülnénk. Jó szolgálatot tesz a nappali közepén, szeretjük a hálószobában az ágy mögötti falon, imádunk hasalni rajta és a gyerekekkel játszani kis kuckójában. Tartós, értékes, minőségi. Többnyire. Kell ennél több?

A fürdő

Ami nélkül élni lehet, ám vele hosszabban. Frissít és pihentet, ellazít és feltölt. Keressük a szállodákban, kutatjuk a közfürdőkben. Kipróbáljuk egyszer és még százszor.

A tea

A pillanat, ami a török tea mellett nem ismert fogalom. Megadjuk a módját, időt szánunk rá. Gyönyörködünk a ragyogó aranyat idéző teáskészletekben, ízleljük a markáns ízeket.

A csillogás

A hullámzó tengeren csillogó holdfény, a nemesfémek dekoráló ereje, a lanternák, gyertyák romantikus hangulata.

A török stílus örök. Küldetése van. A legtrendibb otthonban is előbb utóbb belebotlunk, a design bútorok alatt török szőnyeg, a magasfényű konyhabútor mellet a jellegzetes mintavilág egyik kiragadott részlete. A dolgozószobában lanterna függ a fejünk felett. A török stílus mindannyiunkat elvarázsol, valóságos időutazás egy mesebeli világba, ahol a történet vége mindig happy end.

(fotó: houzz.com, fethiyedays.com, marmarisonlinebooking.com, etsy.com, mulher.uol.com.br)