Jump to content

Krumplival nyomva

2014. 09. 02. 17:57

Mire jó, ha esik az eső, s nincs kedvünk sokadszorra bőrig ázni, kimozdulni a munka után? Hogyan foglalhatjuk le energiával teli csemetéinket? Miképp dobhatjuk fel hangulatunkat a korán érkezett borongós, őszi délutánon?

Irány a konyha! Az előkészülethez szükség lesz néhány krumplira és egy éles, zöldségvágó késre. Mielőtt bárki azt gondolná, kizárólag gyermekded tevékenységről van szó, szeretném felhívni a figyelmet, milyen ötletes alkotásokat, mintás göncöket és kiegészítőket, lakberendezési tárgyakat lehet varázsolni alacsony költségvetés és kellemes időtöltés mellett. Persze az bónusz, ha a gyermekeket is magunk köré tudunk gyűjteni a tevékenységhez. Most, az iskola kezdetén kevesebb a házi feladat, bőven jut idő a kreatív tevékenységgel körülölelt együttlétekre.

Vágjuk félbe a krumplit és rajzoljuk rá a mintát filccel. Semmi gond, ha megfolyik, késsel vágjuk körbe és egy kis tálba kiöntött festékbe belemártva nyomjuk a felületre. Amennyiben kicsit rusztikusabb hatást szeretnénk elérni a mintázásnál, öntsünk nyakon egy szivacsot a festékkel, majd abba nyomkodjuk a nyomdafelületet, így kevesebb tapad rá, s elérhetjük a szinte már kopottas, nem homogén színhatást. Textil használatakor a száradás után érdemes átvasalni a tartósságot szem előtt tartva. Választhatunk mintát az internet segítségével, a kívánt kulcsszó és rajz beütésével biztosan találunk olyan alakzatot, ami nem pusztán kedvünkre való, de aprólékossága éppen csak oly mértékű, hogy nem vágjuk a sarokba, amikor nekiállunk kifaragni. Ilyen esetekre praktikus a mintázó kés, sniccer használata.

Nagy kedvenc a „festményen” látható színkombináció. A szürke szárnyal, a sárgával üde és friss. Senki nem mondaná meg, hogy krumpliból készült, ráadásul mindössze 10 perc alatt.

Itt van például ez az egyszerű táska. Aki varrásban jártas, maga is elkészítheti. Utána már csak a díszítés marad. Manapság a geometrikus mintázás fénykorát éljük, szembejön használati ruháinkon, divat kiegészítőkön, tárgyainkon, a lakberendezés minden szeletére betört. Na ide elég csak egy éles kés.

Chevron, a menthetetlenül sokrétű minta, itt éppen egy párnahuzat készül. Ugyan a mintasűrűség indokán időigényes, ez nem csökkentheti a lelkesedést, hiszen a végeredmény szintén budget megoldás és egyediség ötvözete.

Egy egyszerű textília trendi tollmintás takaróvá változott, a minta részletgazdagsága a faragásnál türelemből bőven kíván, ám gyanítom az elismerés is ezzel egyenértékű.

Esetleg az eseményhez, családi ünnephez illő meghívó vagy ültetőkártya készítésekor sem jön rosszul egy főzelékből kifelejtett krumpli.

Naná, hogy nem hagyjuk ki a magas labdát, hát persze, hogy készíthetünk ily módon csomagolópapír mintát, csak úgy, vagy az adott ünnep illusztrációjára hajazva. És igen,egyedi lehet a terítő, poló, szoknya....

És a mai bónusz: kérem szépen, minden kicsinek ilyen Anyukát! Nem volt rest krumpliból kifaragni számos - egyszerű mintát - majd egy csavarral úgy döntött, hogy inkább elvágott zellerszár mellett dönt. Remélem a maradékból fenséges salátát készített, amit a szoba végignyomdázása után egy finom rose mellett megérdemel.

Kedves Marmalade olvasók, irány a konyha, még belefér vacsoráig egy kis DIY!

(fotó: strawberry-chic.blogspot.com, neuerstoff.knobz.de, thislittlemiggy.com, whitehouseblackshutters.com, pleasenotepaper.com, delightfully-tacky.com, younghouselove.com)