Jump to content

Becsöngettek!

2014. 09. 01. 08:13

Csaknem 1 millió 300 ezer diák ül be ma az iskolapadba, s kezdi vagy folyatatja tanulmányait. Visszatér a rendszer minden családtag életébe, kezdődnek a rohanós reggelek, szervezhetjük a különórákat, szaladhatunk haza az otthonfelejtett iskolai holmikért.

Éppen ezek azok a minden tanévben visszatérő élethelyzetek, amelyek bizony megkeseríthetik a hétköznapokat. Tegyünk azért, hogy gördülékenyen induljon a nap, még most sem késő átgondolni és kialakítani, miképp lehet átlátható az egyes családtagok heti és napi beosztása, milyen megoldásokkal előzhetjük meg a szükséges felszerelések lakásban felejtését.

Különösen kisiskolásoknál támogathatjuk az önállósodást, rendre szoktatást. Kezdhetjük gyermekenként egy-egy ládával. Már este, lefekvés előtt belehelyezhető a másnapi sport vagy különóra felszerelés, hangszer, tornazsák, projekt hetek kellékei. Készülhet névre szóló fogas, ami segít a saját holmi keresésében.

Hosszabb távon kialakíthatunk fakkos, akasztós sarkot az előszobában. A helyiség, amely, ha nem aprócska, akkor összeolvad a lakás további területével. Mindannyian tapasztaljuk, különösen nagyobb család esetén, hogy minden törekvésünk ellenére, éppen otthonunk első színtere van tele holmikkal, a százlábú család cipőivel, minden akasztón kabát, sálak.

Ne tetézzük az amúgy sem szerencsés helyezet, valóban megéri úgy kialakítani a kényes területet, hogy rend érzésünk legyen, s ne fogadhassunk el kifogást családtagjainktól. Reggel pedig csak odanyúl – saját rekeszéhez, akasztójához - az érintett, s indulhatunk az iskolába. Akár már holnap!

(fotó: blogs.adobe.com, declutterhome.com.au, pinterest.com)