Jump to content

Hogyan lehet egy kis fényt csempészni a sötét zugokba?

2014. 06. 30. 14:59

Állólámpa alkalmazásával. Egy újabb asztali lámpa elhelyezésével. Lámpással és mécsestartóval. Na de mi a helyzet akkor, ha természetes fényre vágyunk? Létezik rá megoldás, s aki egyszer alkalmazza, könnyen azon kapja magát, hogy mindenkit rá akar beszélni. Hogy mire? A fénycsatornára.

Rém egyszerű ötlet, ami bármelyikünknek eszébe juthatott volna. Egy cső, ami a tetőről bevezeti a kívánt területre a fényt. Csak a fényt. Nem számolunk tetőablakkal, mert nem nyílászáróra vágyunk, hanem csak egy kis fényre. Léteznek helyzetek, lássuk be, amikor nem akarjuk vagy nem tudjuk az elsőre jó ötletnek tűnt tetőablakot berakatni az adott helyiségfölé. Ám az ott élők mindennapjaiba minőségi változást hozhat, ha a természetes fény kukucskál be.

A fénycső azon az elven működik, hogy a tetőről egy fényvisszaverő belső felülettel ellátott cső vezet az érintett helyiség plafonjáig, ahol egy semleges kialakítású védő, és egyben üveg záró réteg fedi az eszköz enteriőrbe lépő részét. A tetőn kívül pedig egy kisebb tetőtéri ablak képében enged utat a napsugaraknak.

Az építkezés előtt állók mellett ajánljuk már kész házak, felső szinten található lakások esetén, sokkal kisebb felfordulással jár az utólagos beépítése, mint amennyi örömmel jár a hasznossága. Ki ne kedvelné a természetes fényt a sötét előszobában, a gardróbban vagy a dolgozószobában, netán a konyha sötét szegletén és a kicsi fürdőszobában. Olyan helyiségekben, amelyekre nem lehet ablakot tenni vagy lehet, de nem annyit és nem oda, ahol ideális lenne. Vagy egyszerűen tényleg nincs más megoldás, mert az épület szerkezete, adottságai mellett nem mehetünk el. Arról nem is beszélve, hogy számos esetben a közeli kerítés és a helyi építési szabályzat akadályozza a dolgot. Ezekben az esetekben tökéletes megoldás a fénycső.

Tapasztalatból jelezhetem, hogy beválik, pillanatok alatt hozzá lehet szokni. Olyannyira, hogy szinte nyúlunk a villanykapcsolóért, hogy megszűntessük a fényt, amikor kilépünk a helyiségből, majd észleljük, hogy ez bizony maga a természetes fény. Hát igen, szokatlan, hogy az felülről, s nem oldalról jön. Ideális lehet még olyan munkahelyeken, irodákban, ahol a már említett korlátok miatt nem valósulhat meg másképp a természetes fény bejuttatása. Egyetlen helyiségben nem ajánljuk, ott ahol az alvás is szerepet kap, hálószobában, gyerekszobában. Mert a nyári időszakban zavaró a korai világosság, a hosszú nappalok egyébként ránk kedvező hatással bíró fénye.

(fotó: inhabitat.com, blog-deco-maison.com)