Jump to content

Répatorta a húsvéti menü mellé

2014. 04. 12. 10:05

A némi fenntartással kezelt sütemény mára nagyon elterjedt és kedvelt lett a répát kevésbé szeretők körében is. Míg egykor egyfajta kényszerből, az édes íz fokozására használták a háziasszonyok, ma már tudatosan kerül reszelt répa a süteményekbe.

Ez a recept kiállta a próbát miután többszöri próbálkozás során finomodott. Némi elhajlás még belefér a tésztába valók tekintetében, kerülhet bele 5 dkg tört csokoládé vagy kókuszreszelék, kicsit gazdagíthatjuk még több aszalvánnyal, ám tökéletes az alaprecept is. Ünnepivé krémmel tettük, azonban önmagában, esetleg vaníliafagylalt mellé tálalva is mennyei.

Hozzávalók:

15 dkg dió és pisztácia

3 tojás

1 csomag sütőpor

30 dkg reszelt sárgarépa

25 dkg finomliszt (lehet sima és rétes liszt keverve)

1 dl napraforgóolaj

20 dkg barna cukor

5 dkg aszalt gyümölcs

1 vanília rúd kikapart belseje

1-1 narancs és citrom reszelt héja

1 kávéskanál fahéj

1 kávéskanál só

Krémhez:

50 dkg mascarpone

25 dkg porcukor

1 cirom reszelt héja

½ citrom leve

Díszítéshez:

20 dkg marcipánmassza

ételfesték (narancs, zöld)

Reszeljük le a sárgarépát. Pirítsuk meg serpenyőben a magokat és vágjuk vágódeszkán késsel néhány mozdulattal durvára. Kapcsoljuk be a sütőt. Keverjük habosra a tojásokat a cukorral, vaníliával először lassú, majd magasabb fokozaton. Adjuk hozzá az olajat és keverjük tovább, majd a liszt (amit előzetesen összekevertünk a sütőporral, fahéjjal, sóval) és a reszelt citrushéj következik és készítsünk sima tésztát. Adjunk hozzá a pirított, durvára aprított dió és pisztácia keverékből 10 dkg-ot és a felaprított aszalványokat, valamint a lényeget, a lecsöpögtetett reszelt répát. Fakanállal egyenletes állagúvá forgassuk össze, majd kivajazott tortaformába önthetjük. Az előmelegített sütőben 180°C fokon kb. 30 perc alatt süssük készre, tűpróba ajánlott.

Amíg hűl a torta készítsük el a krémet. Keverjük össze alaposan a mascarpone-t a hozzávalókkal, jól kenhető állagúra. Vágjuk félbe a tortát, a krém majdnem felével kenjük meg, majd a tetejét visszahelyezve a maradékkal fedjük be az egész tortát. Oldalát díszítsük a maradék dióval, pisztáciával, tetejére helyezhetjük az ételfestékkel színezett, marcipánból készített kicsi répákat.

Remek kísérője a húsvéti ebédnek, kiváló délutáni kávézás mellé.

Jó étvágyat kívánunk!

(fotó: sheknows.com)