Jump to content

Tormamustra

2014. 04. 10. 10:05

A húsvéti sonka mellé kihagyhatatlan kísérő a sonkalében főtt tojás és a foszlós kalács mellett az átható ízű, csípős torma. Mit rejt magában ez a könnyfakasztó markáns növény? Egy dolgot biztosan, erőt, s ami erős, az egészséges.

Délkelet-Európában és Nyugat-Ázsiában őshonos, erős ízű növény, a mustárfélék családjának rokona. Fehér karógyökerét lereszelve egész otthonunkat belepi a felszabaduló illóolaj orrfacsaró illata, frissen csíp a leginkább. Olyannyira, hogy talán nem is gondolnánk, az élelmiszeripari feldolgozásában részt vevők maszkot viselnek munkájuk során. Remek módon tisztítja az orrüreget, javítja a vérkeringést, bakteriális fertőzések ellenszere, vírusölő, a benne lévő C vitaminnal védi a szervezetet. Egyes kutatások szerint a daganatos megbetegedésekkel szemben is hatásos, javítja a test rák elleni védekezőképességét. Tartalmaz nátriumot, káliumot, magnéziumot. Étvágygerjesztő és segíti az emésztést. A magyar konyha szívesen használja főtt és sült húsokhoz, mártás készítéshez, savanyúság tartósításánál.

Vásároljunk az ünnep előtt piacon, reszeljük magunk. Pucoljuk meg, majd kislyukú reszelőn álljunk a könnyes munkának, ne a gyökér végét toljuk lefelé, mert így kiszálasodik, hanem, mintha fordítva reszelnénk, tartsuk fejjel lefelé és húzzuk a reszelőn, forgassuk közben. Az illóolajok folyamatosan szabadulnak fel, érdemes nyitott ablaknál, vagy ebben a szép időben a teraszon, erkélyen végezni a munkát. Túlzott erősségén enyhíthetünk, ha ecetes, enyhén cukros vízbe rakjuk vagy frissen reszelt állapotában pár percre sütőbe tesszük. Tároljuk formás befőttesüvegben, azonnali tálalásra készen. Karakteres ízét nem nélkülözheti a húsvéti asztal, ha mégis lágyítani szeretnénk, keverjünk hozzá tálalás előtt kis tejszínt. Könnyes élmény a saját torma, de megéri, kenterbe veri bármely készen vásároltat.

Húsvét kapcsán nem jellegzetes, néhány sornyi említést azonban megérdemel a nagy ellenfél, a wasabi. A jellegzetes zöld színű japán torma még rámenősebb, csípőssége kizárólag haladóknak ajánlott. Gyökértörzsét lereszelik vagy porítják, s hasznosítják. Első ízben egy sushi vacsorán találkoztam vele, szójaszósszal együtt fogyasztva. Komoly cucc, a benne lévő bioaktív vegyi anyagok az ételmérgezés ellenszerei, ezért ajánlják a nyers hal mellé.

(fotó: motherearthnews.com, harvesttotable.com, steamykitchen.com, muchadoaboutfooding.com)