Jump to content

Édes húsvét

2014. 04. 06. 10:13

Ajánlunk néhány gyorsan elkészíthető, húsvéti hangulatot fokozó finomságot. Könnyen beszerezhető alapanyagok, egyszerű ötletek, s a végeredmény hetekig eltartható.

A mézeskalács készítés már régóta nemcsak az adventi időszak kedves kísérője. Vásároljunk néhány nyúl, bárány, lepke alakú kiszúró formát és keverjünk kakaóport a mézeskalácsalaphoz. Ezzel meg is volnánk, már csak egy kis cukormáz és ételfesték szükséges, a többi a fantáziánkra bízva. Amennyiben girlandot tervezünk, sütés előtt szívószállal készítsünk lyukat a forma tetejére.

Húsvéti csokinyalóka

A tojás alakú cukrokat késsel, hosszában vágjuk félbe. Olvasszunk fel fehér csokoládét gőz felett, majd hagyjuk kevés időt pihenni. Amikor kezd sűrűsödni kanál segítségével terítsük el sütőpapíron 4-5 cm átmérőjű köröket alakítva a csoki 2/3 részéből. Fektessük rá a félbetört hurkapálcát, hagyjuk pihenni. Tartsuk gőz felett a maradék csokit, majd minden nyalókalapra vigyünk fel még, így vastagabb lesz, jól elfedi a pálcikát és helyezzük rá a félbevágott részükkel a színes tojásokat. Amint teljesen megdermedt, kés segítségével lazítsuk el a sütőpapírtól. Nagyon hangulatos nyalánkság, ha nem riadunk vissza a sok tojás látványától, akár a nyalókalap is lehet e forma.

Csibekeksz

12 dkg puha, jó minőségű vajat keverjünk össze 5-5 dkg barna és fehér cukorral habosra, majd adjunk hozzá 1-1 kávés kanál gyömbért és kurkumát, 15 dkg lisztet, csipetnyi sót. Keverjünk össze a hozzávalókat. Nehézkes, szinte gyúrható alapot kapunk, helyezzünk 2 adagot folpackra, formázzuk annak segítségével egy kisebb és egy nagyobb átmérőjű rúddá. Mélyhűtőben pihentessük kb. 15 percet, majd kicsomagolva szeleteljük fel, mint egy szalámit, ám kb. fél centiméteres darabokra. Illesszük a sütőpapírra, egymáshoz igazítva a nagyobb és a kisebb köröket, ügyelve, hogy a csibék között legyen elég távolság. Sütés kb. 10 perc alatt, 180 fokon. Sütés után díszítsük, tortadísz, marcipán segítségével. (tojás nélküli készül, arra szükség lesz a sonkatálhoz :o)) )

S a ráadás: a fészek, hogy stílusos legyek

Olvasztott csokoládét hagyjunk puding állagra sűrűsödni, majd rakjunk bele tésztát (4-5 cm-re összetört spagetti), forgassuk meg kanál segítségével. Emeljünk ki pultra helyezett sütőpapírra kb. ökölnyi adagokat, formázzuk néhány mozdulattal gömb alakra, közepén mélyedéssel alakíthatjuk ki a fészek formát. 30 perc alatt megdermed, jól összeragad. Helyezhetjük tálcára, tálra közepén tojásalakú színes cukrokkal.

(fotó: brightoncakes.com, gourmandiseschroniques.blogspot.fr, youtube.com, hoosierhomemade.com)