Jump to content

Kávé és macaron

2014. 03. 20. 10:12

Ugye nem felejtettétek el ajánlásunkat? Irány ma a macaronnal csordultig tele Bálna! S mi más lehetne jó kísérője a fenséges desszertnek, ha nem a kávé. Közös bennük a sokrétűség, a minőség és igényesség, készítőik részéről a mérhetetlen alázat.

A minap olvastam egy baristától, - ő az, aki a mindent tud a kávéról, annak tökéletes elkészítéséről és az ital fogyasztója részére élményként megélt kínálásról – hogy versenykávét kapott, a számos egyéb támogatás mellett, hogy eredményesen szerepelhessen egy világszintű megmérettetésen. Mókásnak hangzott, hogy már „versenykávé” is létezik. A mai Macaron napon találkozhattok tapasztalt, szakmájukban elismert baristákkal, kérdezzétek bátran szenvedélyükről. Igazi kávékülönlegességekkel, újszerű filter készítési ötletekkel, ízesített kávéitalokkal várnak mindannyiunkat. Remélhetőleg az alábbi egyszerű – tejes - kávétípusokkal is rendelkezésre állnak:

A klasszikus cappuccino

Remélem mindenki elszégyelli magát, aki valaha cappuccino néven egy zacskó porkeveréket beleöntött forró vízzel teli csészéjébe vagy a kotyogón főtt kávét nyakon fújta tejszínhabbal. Szégyen és gyalázat. Az igazi cappuccino, mint bármely kávéital típus a minőségi kávén és a jó kávéfőzőn kívül igényel egy kis törődést és szépérzéket. Tartalmaz egy adagnyi eszpresszót, ugyanannyi átgőzölt tejet s a tetején megegyező mennyiségben tejhabot, a habos sapkát, jellemzően díszítéssel.

Latte macchiato

Finoman szólva ez a tejeskávé, harmad résznyi eszpresszóból és kétszeres mennyiségű átgőzölt tejből áll, melynek a tetején tejhab, s a kávé óvatos öntéssel kerül a kizárólag átlátszó, hosszú pohárba. A látvány mesteri, az íz kevésbé intenzív.  

Flat white

 

Ezzel az Ausztráliából származó elnevezéssel még barátkozunk. Az ott oly népszerű Flat white egy tejes kávéital, egy megállót képez a gyengébb ízzel rendelkező latte és az intenzívebb cappuccino között. Ristrettoból és 60-65 fokra hevített krémes állagú tejből készül, karizmatikusabb élmény, mint egy hosszú tejeskávé, lazább, mint a cappuccino, mégis a kávé igazi aromáját kapjuk.

Próbáljátok ellesni az otthoni körülmények között is alkalmazható macaron és kávékészítési technikákat, csodáljátok meg a kávéhab design remekműveit.

Édes és élénk délutánt kívánunk!

(fotó: lemacarongrec.com, clever-storage.com, pinterest, fivesenses.com.au)