Jump to content

A medvék hagymája

2014. 03. 18. 19:42

Kanyarban a medvehagyma, hamarosan célba és kosarunkba ér. Készítsük hát lelkünket a koratavasz jellegzetes, megtéveszthetetlen illatú erdei növényére.

A medvehagyma nedves, árnyékos helyeket szerető, elsősorban a gyertyán és bükk lábánál tömegesen termő, állandóan terebélyesedő növény. Élénkzöld hosszúkás levelei megtévesztésig hasonlítanak a gyöngyvirág mérgező leveléhez, erre nagyon ügyeljünk, ha magunk szednénk, s járjunk utána a „szüretelés” előtt, ugyanis egyes területeken a szedés engedélyhez kötött. A zöldséges pultokat már színesíti, ha éppen nem járunk erdő felé.

Míg a néphit szerint a medvék a tavaszi fáradtság ellen fogyasztják, mi magunk friss ízként használhatjuk tavaszi konyhánkban. Számos jó hatása van, erősíti az immunrendszert, baktérium és gombaölő hatású, méregtelenít, magas a vastartalma. Érthető hát, hogy a gyógyszeripar is használja. Szép is, hasznos is, kapható is, irány a konyha! Mielőtt dolgozunk vele, mossuk meg, törölgessük szárazra.

Sokféle felhasználási lehetőség közül a 3 kedvencünk:

1. Medvehagymás pestó

 

Hozzávalók:

1 csomag medvehagyma

5 dkg reszelt parmezán sajt

5 dkg fenyőmag

1,5 dl olivaolaj só, bors

Pirítsuk meg a fenyőmagot serpenyőben (vagy sütőben, tepsiben) magában, időnkét átforgatva az arany szín eléréséig. Amíg hűl, vágjuk durvára a medvehagymát, majd a fenyőmaggal és a sajttal együtt tegyük aprítógépbe, sóval, borssal. Dolgozzuk össze a hozzávalókat, majd kis adagonként öntsük hozzá az olivaolajat és készítsük el a masszát a géppel. Tárolhatjuk befőttesüvegben, kerülhet tésztára, készíthetünk wrapot, kenjük a sonka, sajt alá. Kellemes íz, bolondítsuk meg a megszokott recepteket. (Ha éppen nincs otthon fenyőmag, kipróbálhatjuk dióval is, sőt akár fele-fele arányban mindkettővel.) Annyira egyszerű az elkészítése, tovább tartott leírni.

2. Medvehagyma krémleves

Hozzávalók (4 főre):

2 csomag medvehagyma

1 fej vöröshagyma

2 közepes méretű burgonya

1,2 dl víz (vagy húsleves lé)

4 dl jó minőségű főzőtejszín só

Az apróra vágott vöröshagymát fonnyasszuk össze kis vajon, majd forgassuk bele a kockára vágott burgonyát és a medvehagyma felét, sózzuk. Az átforgatás után öntsük fel a víz felével és fedő alatt főzzük. Amint a burgonya megpuhult vegyük le a tűzhelyről a fazekat, adjuk hozzá a friss medvehagymát és botmixerrel pépesítsük a hozzávalókat, majd hígítsuk a maradék vízzel és ízesítsük még sóval, ha szükséges. Ha jól összeforrtak az ízek, vegyük le ismét, kis pihenés után keverjük hozzá a tejszínt. Igazi tavaszi friss krémleves. Mivel markáns hagyma ízre vágyunk fűszerek nélkül is tökéletes. Adhatunk hozzá pirított fenyőmagot, parmezán sajtot tálaláskor, díszíthetjük tejszínnel, tejföllel.

3. Medvehagymás gnocci

Hozzávalók:

1 csokor medvehagyma

2 szál újhagyma

3 db közepes burgonya

6 dkg vaj

1 db tojás

2 evőkanál liszt (liszt a formázáshoz)

2 evőkanál búzadara só, bors parmezán sajt

A burgonyát mossuk meg, tisztítás és darabolás után főzzük meg enyhén sós vízben. Az újhagymát aprítsuk és a vajon pároljuk, majd adjuk hozzá a durvára darabolt medvehagymát, pároljuk, majd botmixerrel a tojás hozzáadása mellett pépesítsük. A megfőtt burgonyát krumplinyomóval törjük át, hagyjuk hűlni, majd keverjük hozzá a medvehagymás pépet, a lisztet és a darát és ízesítsük sóval, borssal. A tésztát lisztezett felületen gyúrjuk, majd alakítsunk kb. 2 cm átmérőjű hengereket, és szeleteljük fel a gnocci adagokra, villával készítsünk barázdákat. Lobogó sós vízben kb. 4 perc alatt kis adagonként főzzük meg a gnoccikat, majd szűrőkanállal kiemelve, lecsepegtetve kevés hevített vajban forgassuk meg. Tálaláskor szórjuk meg parmezán sajttal.

Jó étvágyat kívánunk!

(fotó: oee.hu, badweedsgrowtall.com, ichkoche.at, kuechengoetter.de)