Jump to content

Vasárnapi desszert egyenesen a Buckingham-i palotából

2014. 03. 16. 11:11

Pofonegyszerű az elkészítése, de még a királynő is megnyalja utána mind a tíz ujját –persze csak akkor, ha épp nem néz oda a komornyik.

Viktória királynőről nevezték el a tortát, aki állítólag rajongott ezért az édességért, és szívesen fogyasztotta a délutáni teájához. A tortába eredetileg vajas-krémes töltelék dukál, szerintem azonban sokkal finomabb, és egyszerűbb is, ha ezt vaníliás mascarponéval helyettesítjük. Elkészítése egyszerű, kezdő szakácsok is bátran megpróbálkozhatnak vele!

Hozzávalók az epres Viktória-tortához:

4 tojás

250 gramm liszt

250 gramm porcukor

250 gramm puha vaj

1 csomag sütőpor

csipet só

A töltelékhez:

6-8 evőkanál eper-, vagy málnalekvár

250 gramm mascarpone

2 evőkanál porcukor

vanilia-aroma

Elkészítése:

1.- Sütőpapírral kibélelünk és kivajazunk egy 25 cm-es kapcsos tortaformát. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.

2.- A vajat és a cukrot habosra keverjük, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat.

3.- A lisztet, sót, sütőport összeszitáljuk, és fokozatosan hozzáadjuk a vajas keverékhez.

4.- A massza felét a sütőformába kanalazzuk, a felszínét elsimítjuk, és becsúsztatjuk a sütőbe. Kb. 25 perc alatt aranybarnára sütjük.

5.- Amikor az első lapunk kissé kihűlt, a maradék masszával megismételjük a fent leírtakat.

6.- A mascarponét a porcukorral és a vaníliával habosra keverjük. A lekvárt elkeverjük csomómentesre.

7.- Most következik a tortakészítés trükkösebbik része: az egyik piskótalapot megkenjük a lekvárral, a másikat a vaníliás krémmel, majd szendvicsszerűen összeborítjuk a két lapot úgy, hogy az epres legyen alul.

8.- Végül a kész tortát meghintjük porcukorral.

(Kép: eatliverun)