Viktória királynőről nevezték el a tortát, aki állítólag rajongott ezért az édességért, és szívesen fogyasztotta a délutáni teájához. A tortába eredetileg vajas-krémes töltelék dukál, szerintem azonban sokkal finomabb, és egyszerűbb is, ha ezt vaníliás mascarponéval helyettesítjük. Elkészítése egyszerű, kezdő szakácsok is bátran megpróbálkozhatnak vele!
Hozzávalók az epres Viktória-tortához:
4 tojás
250 gramm liszt
250 gramm porcukor
250 gramm puha vaj
1 csomag sütőpor
csipet só
A töltelékhez:
6-8 evőkanál eper-, vagy málnalekvár
250 gramm mascarpone
2 evőkanál porcukor
vanilia-aroma
Elkészítése:
1.- Sütőpapírral kibélelünk és kivajazunk egy 25 cm-es kapcsos tortaformát. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
2.- A vajat és a cukrot habosra keverjük, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat.
3.- A lisztet, sót, sütőport összeszitáljuk, és fokozatosan hozzáadjuk a vajas keverékhez.
4.- A massza felét a sütőformába kanalazzuk, a felszínét elsimítjuk, és becsúsztatjuk a sütőbe. Kb. 25 perc alatt aranybarnára sütjük.
5.- Amikor az első lapunk kissé kihűlt, a maradék masszával megismételjük a fent leírtakat.
6.- A mascarponét a porcukorral és a vaníliával habosra keverjük. A lekvárt elkeverjük csomómentesre.
7.- Most következik a tortakészítés trükkösebbik része: az egyik piskótalapot megkenjük a lekvárral, a másikat a vaníliás krémmel, majd szendvicsszerűen összeborítjuk a két lapot úgy, hogy az epres legyen alul.
8.- Végül a kész tortát meghintjük porcukorral.
(Kép: eatliverun)