Jump to content

Fűszeres Sriracha csirkeszárny

2014. 03. 16. 09:41

Aki bírja a fűszeres és csípős ételeket, már ma nekiáll ennek az ételnek. Kedveljük az olyan vacsorákat, amelyekkel nincs sok macera a tálalás előtt. Ez az étel minimális előkészületet igényel, s míg sül az étel, megteríthetünk.

Az előkészület és a sütés nem ugyanakkor zajlik, így a konyhában töltött idő / nap még vonzóbbá teszi ezt az ételt. Vásároljunk friss csirkeszárnyat, akár csirkeszárny nyesedéket. Bizony, a nagy választékkal bíró hentesüzletek ilyet is árulnak, s különösen megfelelő alap ehhez az ételhez. Csípős élveteg társaim, ha még nem szereztetek be Sriracha chili szószt, hát ne halogassátok. Ugyan nem kapható a sarki fűszeresnél, de nagyobbaknál igen. A magunkfajtánál nem fog lejárni a szavatossága, mert tésztaételekhez, levesekhez, húsételekhez is kiváló csípős kiegészítő. A koriander még egy kis fejtörés lehet, piacon, nagyobb zöldségesnél találunk. (Én inkább többet vásárolok, s apróra vágva lefagyasztom.)

Hozzávalók 4 személyre:

20-25 szárny

Páchoz:
1 evőkanál durvára őrölt koriander mag
1 teáskanál durvára őrölt köménymag
1 teáskanál őrölt fahéj
1-1,5 evőkanál só (soknak tűnik, de ezúttal kihasználjuk a só vízmegkötő képességét is, ami elősegíti, hogy a hús minél ropogósabb legyen sütést követően)
1 dl extra szűz olívaolaj

Szószhoz:
1 dl Sriracha chili szósz
10 dkg sótlan olvasztott vaj
1 csokor koriander apróra vágva
3 lime reszelt héja és leve
1 liter jó minőségű olaj a sütéshez

Előkészítés:
Keverjük össze a sót, koriandert, fahéjat, köményt és az olivaolajat egy nagy tálban, majd forgassuk bele a lemosott, letörölgetett csirkeszárnyakat. Lefedve tegyük a hűtőbe. Másnapra jól összeérik a hús az ízekkel. (Amennyiben úgy alakul, hogy már ma szeretnénk fogyasztani, minimum 4 órányi hűtött pácolás akkor is szükséges.)

Sütés:
A pácolt húst közvetlenül a sütés előtt vegyük ki a hűtőből, mert minél hidegebb, annál ropogósabbra sül majd. Süssük főzőlapon serpenyőben hevített olajban vagy olajsütőben. (az edényt ne rakjuk tele, jól átforgatható legyen a sok hús, így jobban átsül, ropogósabb lesz). Sütési idő kb. 15 perc. Amíg sülnek a szárnyak keverjük össze a szósz hozzávalóit. Amint a hús aranybarnára sült szedjük rácsra, papírszalvétára, csöpögtessük le.

Ne várjunk sokat, még melegen helyezzük egy tálba, majd öntsük nyakon a szósszal, kissé forgassuk meg benne, hogy mindenhol érje a csípős-fűszeres lé.

Szedjük tálra és már tehetjük is a terített asztalra. És faljuk be mind a tíz ujjunkat használva. Kínálhatunk mellé semleges ízű salátát.

Amit ma megtehetsz, ne halaszd holnapra, állj bele este az előkészítésbe, hívj holnapra vendégeket! Jó étvágyat kívánunk!

 

(fotó: trialx.org)