Jump to content

Halfasírt afrikai harcsából

2014. 03. 12. 10:12

Gyors halételt ajánlunk. Amellett, hogy finom, elkészítése sem mágia. Javítsunk az éves halfogyasztáson, kedveltessük meg családtagjainkkal, barátainkkal a halat.

Először is tisztázzuk, a hal egy kényes téma. Szánjunk rá időt, sajnos ritkán fogyasztjuk, így hát legyen jó minőségű, amikor végre asztalunkra kerül halétel. Frissen vásároljunk, a beszerzésre ajánljuk a kevéske számú halpiacot (kiváló a budaörsi), vagy a nagyobb piacok halárusait.

Hozzávalók 4 fő részére:

60 dkg halfilé (afrikai harcsa, tőkehalfilé)
2 db tojás sárgája
1 evőkanál frissen facsart citrom leve
só, bors ízlés szerint
panírozáshoz kukoricadara, panko- vagy zsemlemorzsa
sütéshez olaj

A halfilét vágjuk darabokra és aprítógéppel pépesítsük, keverjük össze a hozzávalókkal. Formázzuk golyó vagy fasírt alakra, forgassuk meg kukoricadarában vagy pankoban vagy zsemlemorzsában, majd süssük meg forró étolajban. Amikor szépen megpirult a „bundája”, szedjük papírszalvétára, csöpögtessük. Ropogós halfasírtokat kapunk.

A fenti alapreceptet kiegészíthetjük, minden alkalommal újíthatunk egy kicsit.

Szép színt ad a fasírtnak, ha keverünk hozzá paradicsomsűrítményt (legjobb házi, vagy bio, de mi nagyon kedveljük az Aranyfácánt is). Ha esetleg nem lenne elég sűrű így az alap, keverjünk hozzá kukoricadarát.

Markánsabbá tehetjük, ha hagymát, petrezselyemzöldet is aprítunk a masszába, fokhagymával fokozhatjuk az ízeket.

Színesebbé válik apróra vágott kápia vagy pritaminpaprika hozzákeverésével.

Kínáljunk hozzá:

pikáns szószt
friss zöld salátát
jázmin rizst

 

Jó étvágyat hozzá! Üde étel, újítsunk, tegyük változatossá a böjti heteket!

 

(fotó: caribbeanpot.com)