Jump to content

Irodalmi ínyencség

2014. 03. 10. 11:11

Nem sok olyan étel van, ami részben irodalmi páyafutásának köszönheti hírnevét. Ezen kevés kivételek közé tartozik a bájos nevű madeleine is.

Marcel Proust francia író egyik regényében, Az eltűnt idő nyomában a főszereplő egy darabka madeleine-t merít a teájába, és a sütemény, ahogy szétolvad a szájában, önkéntelenül felidézi gyermekkorát, annak ízével és hangulataival együtt. A regénnyel, melyet a XX. század egyik legjelentősebb műveként tartanak számon, a kis piskóta is világhírnévre tett szert, neve örökre egybefonódott Proust könyvével.

Pedig irodalmi háttere nélkül, alanyi jogon is kiérdemelné csodálatunkat, bár nekünk valószínűleg nem a gyermekkori élményeink fognak visszaköszönni falatozás közben. Egyszerű piskótatészta, bájos formára sütve.

Elkészítése nem igényel különösebb felkészültséget, csak be kell szereznünk egy jó minőségű madeleine-sütőformát, a többi már gyerekjáték! A forma manapság már a legtöbb nagy áruházban kapható –én a sajátomat a Kikában vettem még évekkel ezelőtt.

Reggeliként, vagy délutáni teához egy tálka házilekvár társaságában pompás lakoma!

Hozzávalók:

  • 3 tojás
  • 90 g cukor
  • 150 gramm liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 100 gramm szobahőmérsékletű vaj
  • 1 narancs, vagy citrom leve és lereszelt héja

Elkészítése:

1.- A madaleine sütőformát kivajazzuk és kilisztezzük. A sütőt előmelegítjük 200 fokra.

2.- A lisztet összeszitáljuk a sütőporral.

3.- A tojásokat jól kikeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a vajat. Fokozatosan hozzákeverjük a sütőporos liszttet, majd a citrom héját és levét.

4.- A tésztát a forma kis horpadásaiba kanalazzuk. Nem kell, hogy teljesen kitöltse, hagyjunk helyet neki, hogy meg tudjon emelkedni.

5.- A sütőbe tesszük és kb. 7 perc alatt megsütjük, amíg aranybarna nem lesz.

Frissen fogyasztva a legfinomabb, kínálhatjuk felvert tejszínhabbal, gyümölccsel lekvárral is.

(Kép: newyork.seriouseats)