Jump to content

COBB saláta – fogyókúrázóknak is

2014. 03. 08. 14:31

Többféle legenda is kering arról, kinek a nevéhez fűződik az első Cobb-saláta elkészítése, de annyi biztos, hogy közel száz éve volt és Amerikában. Napjainkra már számos világsztár kedvence lett, Jennifer Aniston többek között ezzel szokta 10 napos diétáját élvezhető szinten módon tartani. Na jó, ő felturbózza egy kis pulyka-szalonnával és babbal is, de az eredeti recept is ellenállhatatlan.

Az egyik történet szerint a Hollywoodi éterem-tulajdonos Robert Howard Cobb dobott össze ilyet először a 30-as évek derekán, amikor is késő este hazaérve egyszerűen összedarabolt mindenfélét amit a hűtőszekrényben talált, majd pirított rá egy kis szalonnát és leöntötte az egészet egyfajta francia-dresszinggel. A másik verzió szerint Robert chef volt az aki 1929-ben feltette elsőként étterme étlapjára. Bármelyik is az igazi történet, ennek tudta nélkül is simán túléljük, ezért lássuk inkább magát a receptet!

Cobb saláta

Hozzávalók:
1 fej római saláta
3-4 kemény vagy félkeményre főtt tojás
30 dkg csirkemellfilé kockákra vágva
15 dkg bacon – apró kockák formájában vagy csíkokra vágva
1-2 szem paradicsom
15 dkg sajt – ez lehet kéksajt vagy végülis bármilyen reszelt sajt
avokádó
póréhagyma
só, bors

Az öntethez:
1-1,5 evőkanál dijoni mustár
1-1,5 dl olivaolaj
2 evőkanál vörösborecet
1 evőkanál Worcestershire szósz
1 evőkanál citromlé
1 gerezd fokhagyma
só, bors

Megpirítjuk a szalonnát, félrehúzzuk és a maradék zsiradékban megsütjük a kockára vágott csirkemellet. Amíg sül a csirke, feltesszük a tojásokat is főni és közben felaprítjuk kockákra a salátát.
Az öntet hozzávalóit összekeverjük és a 2/3-ával átforgatjuk jól salátánkat. Majd a főtt hámozott tojást hasábokra szeljük és mehet az egész tetejére, sorban mellé a pirított csirkemellek, a bacon, a póréhagyma, a paradicsom-darabkák és az avokádó-kockák, szépen egymás mellé. Megszórjuk reszelt sajttal, és a végén rálocsoljuk a maradék öntetet is.

Félóra alatt elkészül, és akárhogy is esszük tele magunkat vele, nincs több néhány száz kalóriánál az egész - viszont cserébe tele van fehérjével és vitaminnal.
Jó étvágyat kívánunk hozzá!

 

(Fotó: chow.com)