Jump to content

Quiche Lorraine vacsorára

2014. 03. 07. 10:33

Ha láttak már valaha vendégül franciák, biztosan átélted a beszélgetős, délutánból késő estébe hajló, órákig eltartó borozgatós vacsorázás felejthetetlen élményét. Élveteg barátaink egyet nagyon tudnak: enni jó!

Vitathatatlan, hogy a francia konyha igen ismert és elismert, ám szerencsére a baráti vacsorán a magasröptű receptmegosztás és konyhatechnológiai ötletek elemzése helyett másra terelődött a szó. Kiderült többek között, hogy hozzánk hasonlóan szívesebben töltik az időt az asztal körül, mintsem a konyhai készülődéssel. Minden bizonnyal e gyarló emberi hozzáállás és az egyszerűségre való törekvés eredménye egyik legjobban variálható ételük, a quiche születése is.

Klasszikus fajtája az észak-franciaországi hegyvidéki tartományról elnevezett quiche Lorraine, amely könnyen elkészíthető.

Az omlós lepény tésztája:

20 dkg finomliszt
12 dkg vaj
1 tojás sárgája
3-4 evőkanál víz

Morzsoljuk össze a vajat és a lisztet, sózzuk, majd adjuk hozzá a tojássárgáját és a vizet kanalanként, hogy összeálljon a tészta, majd gyorsan gyúrjuk gömbölyűvé és csomagoljuk be fóliába, tároljuk hűtőben kb. ½ órányit.
Amint letelt az idő, nyomkodjuk szépen el a tésztát quiche formába, és pihentessük még hidegen, hogy jó omlós lepénytésztát kapjunk. Süssük elő 180°C-on 10-12 perc alatt. (Helyezzünk sütés előtt egy köralakra vágott sütőpapírt a tészta tetejére, szórjunk rá babot, ezzel elérhetjük, hogy szép egyenletes lesz a felülete, hiszen még rákerül a töltelék)

A töltelék:

20 dkg húsos kockára vágott szalonna
2 dl crème fraiche (vagy helyette 1 dl tejszín, 1 dl tejföl)
1 dl langyos tej
10 dkg kemény sajt (Gruyères vagy Ementáli)

3 tojás

Amíg a tészta készül, pirítsuk meg a szalonnát, majd szedjük a ki kisült zsiradékjából. Keverjük össze habverővel a tojásokat, tejfölt, tejszínt és tejet, sózzuk (ízesíthetjük borssal és szerecsendióval is). Amint a tészta megsült, picit pihentessük, hagyjuk hűlni, majd szedjük rá a kisült szalonnadarabokat, szórjuk meg a sajt felével, öntsük rá a keveréket, hintsük rá a maradék sajtot és süssük meg 20-25 perc alatt 180°C-on, amíg teteje kissé megpirul, s a töltelék megszilárdul.

(Normál magasságú sütőformához elegendő a fenti töltelék mennyiség, amennyiben a franciáknál gyakran használt magasabb formát használunk, kicsit vékonyabban tudjuk sütni a tésztát és a töltelékhez adjunk még kb. 5 dkg szalonnát és 1 dl crème fraiche-t)

Elkészítési idő: 10 perc, sütés 10-12 perc + 20-25 perc + tészta pihentetés

A franciák szívesen fogyasztanak hozzá mesclun-t, vinaigrette szósszal meglocsolt zöld salátát.
Jó étvágyat hozzá!

 

(forrás: quichelorraine.org)