Jump to content

A ragyogó orchidea

2014. 03. 06. 10:34

A Pantone által kikiáltott „Év színe 2014” már 3 hónapja viseli a királynői koronát. Az amerikai színdöntnök profi módon választ, majd próbálja velünk elhitetni minden decemberben, hogy csakis egyetlen szín lehet trendi a következő esztendőben. 2014 a „ragyogó orchideáé”. Hatott ránk e tündöklés az elmúlt hónapokban?

A Panton mérvadó a színekkel foglalkozó szakemberek, nyomdák, reklámstúdiók, dizájnerek, divattervezők, a lakberendezés és stílus szakértői, valamint a trendkutatók életében. Kulcsa, hogy szabványosított színskálája segítséget nyújt abban, hogy egy megjelölt szín a hozzá tartozó kóddal garantáltan ugyanazt jelentse a világ minden táján. Örömünkre a színek feltartózhatatlanul törnek be életünk minden területére, a világ hivatalos színszolgáltatója pedig ezt meglovagolja és a nyomdaipar, grafikai területek mellett ellátja a divat, lakásdivat érintettjeit is. Pantone nemcsak különféle skálákkal áll rendelkezésre, a valósághű megjelenést segítve eltérő - textil, fém, műanyag - felületeken is hozzáférhető a színminta.

Elfogadom, hogy szükséges a színek alkalmazásához a pontos meghatározás, s ebben Pantone kiemelkedő. Alapos kutatómunkát végezve figyelik a világ mozgásait, inspirálódnak, leselkednek az élet minden területén, s hozzák meg döntésüket a megtapasztalt hangulatok, életérzés alapján a következő évre. Van-e joga azonban önkényesen rábökni egy színre, s azt a piedesztálra állítani. Majd elvárni, hogy kövessük vakon a királynőt. Arról nem is beszélve, hogy önmagában egyetlen szín mit sem ér, másokat mellé helyezve már beszélgethetünk róla.

3 hónapja „ragyogó orchidea” próbál betörni a divat és az enteriőrök világába. Mire megszokja szemünk, már itt az újabb december, egy újabb királynővel, a tizenötödikkel. Addig azonban fogadjuk el, s gyönyörködjünk benne: "A PANTONE 18-3224 Radiant Orchid szín a fukszia és lila harmóniája, rózsaszín alhangokkal. Önbizalmat sugall és túlcsordul az életörömtől, a szeretettől, az egészségtől. Ez a lila szín magával ragad és elcsábít."

 

(fotó: designyoutrust.com, pinterest.com, decoraconrojas, pantone)