Jump to content

Variációk egy témára

2014. 03. 04. 12:22

Húshagyó kedd sok országban a palacsintaevés napja is egyben. Ebből az alkalomból ajánlunk két alternatív palacsinta-receptet olvasóink figyelmébe, egyet Amerikából, egyet pedig Franciaországból.

Crêpe suzette

A magyar palacsinta elegáns, francia rokona, melyet háromszögre hajtogatva, narancsos-brandy-s szósszal leöntve tálalunk.

Elkészítési idő: kb. 40 perc

Hozzávalók:

2 tojás

110 gramm liszt

250 ml tej

1 evőkanálnyi olvasztott vaj

A szószhoz:

3 evőkanál porcukor

50 gramm vaj

1 narancs reszelt héja

3 narancs leve

1 citrom reszelt héja és leve

2 evőkanál brandy

Lépések:

1.- A palacsintatészta hozzávalót botmixerrel összekeverjük, majd félretesszük pihenni legalább egy órára.

2.- Felforrósítjuk a palacsintasütőt, olvasztott vajjal kikenjük, hogy ne ragadjon le a tészta, majd kisütjük a palacsintákat. Nem kell teljesen megbarnulniuk, elég, ha csak 1-2 percig sütjük mindkét oldalát.

3.- A szószhoz egy serpenyőben megolvasztjuk a vajat, majd hozzáadjuk a porcukrot és citrusok héját, levét. Néhány percig főzzük, csak hogy épp elkezdjen forrni, majd beleöntjük a konyakot. A negyedekre hajtogatott palacsintát belehelyezzük a narancsos szószba, és pár pillanat alatt átmelegítjük őket tálalás előtt.

Amerikai palacsinta

Avagy ismertebb nevén: pufi palacsinta. Kisebb és ducibb magyar változatánál, ezért valamivel gyorsabb az elkészítése is. Megtölteni és feltekerni adottságaiból kifolyólag ugyan nem lehet, de szórhatunk sütés közben a tetejére gyümölcsszemeket (áfonyát, epret, almát, ananászt apró kockára vágva), mazsolát, diófélét, vagy csokoládédarabkákat. Vagy akár nyakon önthetjük a kész palacsintákat juhar-, vagy datolyasziruppal, mézzel, csokoládészósszal.

Elkészítési idő: kb. 30 perc

Hozzávalók:

1 bögre liszt

1 csomag sütőpor

1 evőkanál cukor

csipet só

1 bögre tej

1 tojás

1 evőkanálnyi olvasztott vaj

Lépések:

1.- Szitáljuk össze a száraz hozzávalókat: lisztet, sót, sütőport, cukrot.

2.- Egy másik tálban habverővel keverjük össze a tejet, a tojást és a vajat.

3.- Öntsük a tejes masszát fokozatosan a lisztes keverékhez.

4.- Forrósítsuk fel, és olajozzuk ki a palacsintasütőt, majd egy merőkanál segítségével kisebb adagokat öntsünk a serpenyőbe.

Serpenyőátmérettől függően két-három palacsintát tudunk egyszerre kisütni, de vigyázzunk, hogy nehogy összefollyanak. A palacsintáknak kb 10 cm szélesnek, és 1 cm vastagnak kell lenniük, amikor elkészültek.

(Képek: bbc.com, allrecipes)