Jump to content

Kulináris utazás Tunéziába

2014. 03. 01. 09:22

„Utazd be a világot egy hétvége alatt!”- invitál a ma kezdődő Utazás kiállítás, amelynek külföldi díszvendége Tunézia. Mi egy kulináris utazásra hívunk meg, tarts és főzz velünk!

Az ismert észak-afrikai ország változatos és jellemzően zsíros, fűszeres konyhája szívesen használ friss alapanyagokat. Irigykedünk, mert könnyen hozzájutnak a tenger gyümölcseihez, halhoz. Kedvelik a bárányból, birkából készült ételeket, ugyanakkor a szárnyasokat sem vetik meg. Hozzávalókból nincs hiány: friss zöldségek, hüvelyesek, magvak, tojás, olivaolaj, friss és szárított fűszerek, fokhagyma használatával készül a sokféle finomság. Nehéz választani, hely hiányában a kuszkuszra fókuszálunk.

A kuszkusz Tunézia nemzeti étele, köret, egytálétel, saláta és desszert alapanyaga. Hajdanán igen fáradtságos munkával sodorták-pödörték az asszonyok enyhén belisztezett, benedvesített búzadarából. Ezt mi megúsztuk, elég leemelni egy zacskót az élelmiszerüzlet polcáról.

A ma kapható előgőzölt kuszkuszt gyorsan elkészíthetjük, tegyünk 1 adagot egy tálba, kicsit forgassuk át sóval, majd öntsünk rá 1,5 adag forró vizet, hagyjuk állni 25 percet, mely alatt a többszörösére duzzad. Az így elkészült kuszkuszhoz keverhetjük a zöldségeket, húsokat, vagy kínálhatjuk ragus ételek mellé köretként, illetve alapja lehet a tabulénak, salátának.

Még finomabb a kuszkusz, ha a hagyományos módszer alapján a mellé kínált étel gőzében készül. Talán nincs mindenkinek otthon megfelelő eszköze, egyszerűsítve a dolgokat öntsük a kimért mennyiséget szitába, kicsit nedvesítsük be, majd a szitát a fazékra helyezve, lefedve gőzöljük. Mi van a fazékban? Ízlés szerint fűszerezett víz, leves, vagy a párolódó hús, zöldség, ragu.

A sokoldalú elkészítési lehetőségek közül az alábbi háromra hívjuk fel a figyelmet:

Tabulé:

2 dl kuszkusz
3 dl víz
3 db paradicsom, apróra vágva
1 csomag újhagyma
3 csokor petrezselyemlevél aprítva
1 dl olivaolaj
1 db citrom leve
só, bors

Az elkészített kuszkuszhoz adjunk apróra vágott paradicsomot, újhagymát, aprított petrezselyemlevelet, keverjük össze az olivaolajjal és citromlével, sóval, borssal ízesítjük, s igazán különlegessé tehetjük friss, aprított mentával (1 csokornyi). Hagyjuk állni hűtőben, hogy jól összeérjenek a hozzávalók. Igazi üde eledel, saláta, előétel, grillezett húsok mellé is ideális.

Csirkeragu kuszkusszal:

40 dkg érett paradicsom
0,5 l húsleves (vagy zöldségleves)
20 dkg répa (csíkokra vágva, vagy bébirépa)
5 dkg főtt (vagy konzerv) csicseriborsó
5 dkg mazsola
0,5 kg filézett, csíkokra vágott csirkemell
1 csokor apróra vágott petrezselyem
4 gerezd fokhagyma
½ teáskanál koriander
2 bögre kuszkusz 

Fazékban kis olajon kezdjük el párolni a feldarabolt paradicsomot, majd öntsük hozzá a levest és melegítsük tovább. Tegyük az alaphoz a hozzávalókat és lassú lángon pároljuk össze. Ezalatt felette a javasolt eljárással készítsük el szitában a kuszkuszt. Tálaláskor helyezzük a kuszkuszt a tányérra és merjünk tetejére a raguból.

Kuszkusz, mint desszert:

Serpenyőben közepes hőmérsékleten melegítsünk össze 1,5 bögre vizet 1 bögre apróra vágott aszalt gyümölccsel (sárgabarack, datolya, vörösáfonya, meggy – legyen köztük édesebb és savanykásabb is), majd adjunk hozzá 2 evőkanál mézet, s vegyük le a tűzről. Keverjünk hozzá 1 bögre kuszkuszt és lefedve hagyjuk állni 15 percet, hogy magába szívja az édes folyadékot. Ezalatt törjünk, daraboljunk apróra kb. 2/3 bögrényi mandulát, diót, mogyorót, pirítsuk meg serpenyőben. Amint végeztünk keverjük a gyümölcsös kuszkuszhoz. Ha túl száraznak ítéljük, adhatunk hozzá 2 evőkanál kókusz- vagy olivaolajat.

(fotó: stjernesolblog.wordpress.com, maureenabood.com, thekitchn.com, foodnetwork.com)