Jump to content

A málna a természet multivitaminja

2013. 07. 04. 06:00

Kevesen tudják, hogy a málna szó nem egyetlen gyümölcsöt, hanem egy egész növénycsaládot takar. A nálunk népszerű vörös változat mellett ugyanis létezik sárga, fekete és lila is. A kalóriaszegény csemege magas flavonoid és C-vitamin tartalma miatt az egészséges táplálkozás elengedhetetlen része.

Története

A vörös málna őshonos Magyarországon. A XVIII. századi nyelvújítás előtt boldogasszony csipkéje és himpér néven emlegették – utóbbi a német Himbeere szóból származik. Történelmi leletek bizonyítják, hogy a gyümölcs már az ókori görög és római birodalomban is az emberek étrendjének szerves része volt, ám tudatos termesztését csak az időszámításunk szerinti IV. században kezdték el. A hellén mitológiában a termékenységgel azonosították a málnát: úgy tartották, hogy a finomság valaha fehér volt, de amikor Zeusz nevelőnője, Ida megszúrta az ujját egy tüskével, a vércseppek pirosra színezték azt. Ezt a legendát a rózsafélék családjába tartozó növény latin neve máig őrzi, hiszen a botanika „Rubus idaeus” néven tartja nyilván.

Miért jó?

Bátran ehetsz belőle annyit, amennyi csak jólesik. Száz grammban ugyanis csupán 30-35 kalória rejtőzik. Ez annak tudható be, hogy a gyümölcs 80-85%-a víz. A magas folyadéktartalom ne tévesszen meg, hiszen a fennmaradó rész valóságos vitaminbomba: az említett mennyiségben körülbelül 25 mg C-vitamin és szintén tekintélyes adag B1-, B2- és A-vitamin is van. Emellett kalciumot, káliumot, magnéziumot és vasat is lelsz benne. Ezek a nyomelemek vérszegénység vagy szív- és érrendszeri problémák esetén kiemelkedő fontosságúak a kezeléshez, de természetesen az egészséges szervezetnek szintén szüksége van rájuk. Segít stabilizálni a vércukorszintet és a menstruációs ciklust.

Vásárlása

A puha, sötét színű szemek arról árulkodnak, hogy a gyümölcsöt túl későn vagy túl régen szedték le. Fehér lepedék is előfordulhat rajtuk, ami bizony nem más, mint penész. Éppen ezért ne legyél rest alaposan átnézni a portékát a vásárlás során! Többnyire negyedkilós átlátszó műanyag dobozokban szokták árusítani – ilyenkor ne érd be azzal, hogy rápillantasz a legfelső szemekre! A rózsaszínes-pirosas, keményebb, lédús darabok az igaziak. Mivel őshonos nálunk, ezért a bolt mellett piacon és őstermelőtől is beszerezheted.

Tárolása

Bár elvileg 2-3 napig gond nélkül eláll a hűtőben, valójában akkor jársz a legjobban, ha azonnal vagy másnap megeszed. Nagyon gyorsan veszít a nedvesség- és vitamintartalmából, tehát érdemes olyan forrásból venned, hogy minél kevesebb idő teljen el a szüret és a fogyasztás között. Növelheted az eltarthatóságot, ha mosatlanul helyezed a frigóba. A málna fagyasztható, így akár a tél kellős közepén is élvezheted az ízét, de számolj vele, hogy ez is károsítja a benne lévő létfontosságú vegyületeket.

Felhasználása

Alapos mosás után nyersen és magában a legjobb. Készíthetsz belőle krémlevest, süteményt, szószt, dzsemet, fagylaltot, szörpöt vagy bármilyen gyümölcsös nyalánkságot. A málnás piskótaszelet például pofonegyszerű. Keverj össze öt tojást 15 dkg kristálycukorral vagy annak megfelelő édesítővel, önts hozzá 2 evőkanál olajat, majd keverj bele 13 dkg liszttel kevert 2 dkg kakaóport. Süsd előmelegített tepsiben, közepes hőfokon 12 percig. Aztán jöhet a sűrűre főzendő puding 3 dl tejjel és 3 evőkanál cukorral. Miután mixerrel habosra kevertél 10 dkg vajat, add hozzá kanalanként a pudingot. Ezt a krémet kend a kihűlt piskótára, s jöhet a tetejére az ízlés szerinti mennyiségű málna. A tetejére piros tortazselé illik. Jó étvágyat!

Érdekességek

  • Szárított leveléből mennyei tea készíthető.
  • A „színes” változatok nem új keletűek, hiszen már a XVII. századi krónikák is beszámolnak a sárga fajtáról.
  • Kréta szigetén találták a legrégebbi „málnás” leletet.