Jump to content

Ropogós, sült zöldségek

2012. 01. 13. 15:30

A karácsony nem múlik el nyomtalanul. És most nem az ajándékokra, a folyamatosan felbukkanó tűlevelekre gondolok, hanem az ünnepi ételek után kialakult aprócska kilengésre mérlegre álláskor. Most olyan rágcsálnivalók következnek, amelyek egyszerre finomak és egészségesek, mellesleg nem kell bűntudatot érezned és kalóriákat számolgatnod.

A zöldség chips finom vendégváró falatok, egészséges ropogtatnivalók. Előételnek is megállja a helyét, ha mártogatóst tálalunk mellé. Különböző zöldségekből készülhet, attól függően, hogy épp melyik zöldségnek van szezonja. Télen a sütőtököt, a céklát, az édesburgonyát, nyáron a cukkinit és a zellert mindenképp érdemes kipróbálni. Az sincs megszabva, mennyiféle zöldségből és milyen párosításban sütjük. Méregtelenítés alatt is fogyasztható, csak akkor ne sózzuk.

Cékla

Vasban és ásványi anyagokban gazdag zöldség. Kiváló vérképző, jelentős szerepe van a méregtelenítésben, helyreállítja a szervezet sav-bázis egyensúlyát. Ajánlatos gumikesztyűben dolgozni vele kezünk érdekében.

Édesburgonya

Finom, édes ízű zöldség. Gazdag nyomelemekben és minél sötétebb narancssárga színű az édesburgonya, annál több karotint tartalmaz. Ropogósra sütve, enyhén megsózva finom és nagyon egészséges alternatívája a zsíros, sült burgonya chipsnek.

Zeller

Nemcsak a nyers, hanem a sült zeller is tele van értékes tápanyagokkal: foszfor, nátrium, kálcium, vas, magnézium. Erősíti az immunrendszert, serkenti a vese működését, ezáltal vízhajtó hatású. Csökkenti a vér cukorszintjét, emellett fogyókúrás hatása is számottevő.

Sárgarépa

Jelentős vitaminforrás, legfontosabb hatóanyaga a bétakarotin, ami A-vitaminná alakulva erősíti látásunkat. Alacsony kalóriatartalma miatt diétáknál szívesen alkalmazzák. A nyers sárgarépa íze nagyon finom, de chip formában is rendkívül ízletes. A só, paprika és chili por érdekessé teszi.

 

Nem kell számolgatni a kalóriákat, ha következőképp készíted:

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Mossuk meg és hámozzuk meg a zöldségeket. Hámozóval, vagy éles késsel vékony szeletekre vágjuk. Tegyük egymás mellé sütőpapírral bélelt tepsibe, és ízlés szerint sóval, borssal, vagy paprikával szórjuk meg. Süssük kb. 3-5 percig. Ne hagyjuk magára, rövid időközönként nézzünk rá, mert könnyen megéghet. Attól függ, meddig sül, hogy milyen vékonyak vagy vastagok a szeletek.

 

Tippek:

  • Olajspray-vel lefújhatjuk, de el is hagyhatjuk, mert szárazan is megsül, így sokkal egészségesebb.
  • A zöldségek kombinációjára sütés szempontjából vigyázzunk, mert a zeller és a cékla hamarabb lesz ropogós, mint például a sütőtök.
  • Fontos, hogy a csíkok vagy karikák ne legyenek 2 mm-nél vastagabbak, különben nem lesznek ropogósak.
  • A zöldségdarabokat egymás mellé helyezzük, ne egymás tetejére, mert különben nem lesz ropogós, hanem párolódni fog.
  • Akkor lesz igazán ropogós, ha a szeletek teljesen szárazak. Ennek érdekében papírtörlővel jó alaposan töröljünk meg minden szeletet.