Jump to content

Az alacsony szénhidrátbevitel születési rendellenességeket okozhat

2018. 01. 28. 21:22

Amerikai tudósok összefüggést találtak a várandós anya alacsony szénhidrát bevitele és a baba születési rendellenességének kockázata között. A nem kielégítő táplálkozás 30 százalékkal növelheti bizonyos problémák kialakulását.

A kevés szénhidrátot fogyasztók kockára tehetik születendő gyermekeik egészségét

Egy nemrégiben publikált tanulmány szerint  a kevés szénhidrátot fogyasztó várandós nőknek 30 százalékkal nagyobb eséllyel született a gyermeke velőcső-rendellenességgel, többek között nyitott gerinccel vagy súlyos, életveszélyes agyhiánnyal , tudományos nevén anenkefáliával, mint azoknak, akik nem korlátozták a szénhidrát-fogyasztásukat.  Ez volt az első kutatás, amely az alacsony szénhidrátbevitel és a velőcső-rendellenességek összefüggését vizsgálta.

A kismamák jobb ha nem hódolnak be a diétatrendeknek

A tudósok eddig is tudták, hogy hogy a fogamzást megelőző és azt környező időszak anyai étrendje jelentős szerepet játszik az embrió fejlődésében. Viszont az újdonság az volt, hogy megállapították, a meglehetősen népszerű alacsony szénhidráttartalmú diéta 30 százalékkal növeli a magzati gerinc-rendellenességek esélyét.

Figyelni kell a várandósoknak a folsav bevitelre

A folsav alapvető vitamin, amely minimalizálja a gerinc-rendellenességek kockázatát. Az amerikai nők több mint 20 százalékának vérében kisebb a folsav koncentrációja, mint amennyi a megelőzéshez kellene. Ezért az Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Hivatal 1998 óta megköveteli, hogy a gabonakészítményeket folsavval gazdagítsák.

Tania Desrosiers, az Észak-Karolinai Egyetem közegészségügyi karának kutatója és munkatársai a vizsgálat során kimutatták hogy a kevés szénhidrátot fogyasztó nők folsavbevitele kevesebb mint a fele a többiekének.  Az amerikai Közegészségügyi és Járványügyi Központ minden nőnek, aki gyerekvállalásra készül vagy már várandós, napi 400 mikrogramm folsav bevitelét ajánlja.

 

(Forrás: marmalade.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)