Jump to content

Csak azért ne kapjon egy gyerek támogatást, mert hátrányos helyzetű?

2017. 12. 19. 18:02

Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériuma szociális ügyekért és társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkára szerint elfogadhatatlan, hogy egy gyerek csak azért ne kapjon alapvető támogatást, mert a szülei hátrányos helyzetűek.

Az államtitkár erről kedden a Budapest X. kerületében lévő Harmat Általános Iskolában beszélt sajtótájékoztatón. Hangsúlyozta: fontos joga a gyereknek, hogy minden olyan segítséget, támogatást megkapjon, amely a fejlődéséhez szükséges, ezért minden évben fokozott felelősség a támogatás feltételeinek biztosítása.

Elmondása szerint többszörösére emelkedett az ingyenesen étkező, rászoruló gyerekek száma, és míg korábban ez önként vállalt feladata volt az önkormányzatoknak, mára kötelezően megszervezendő feladattá vált minden iskolai szünidőben az ingyenes étkeztetés ellátása. Hozzátette: 6-8 éve még 2,4 milliárdot, most viszont 6,7 milliárd forintot költenek gyermekétkeztetésre, az egy adagra jutó támogatás pedig 370-ről 570 forintra emelkedett, és a korábbi 35-40 nap helyett most 65-70 napon veszik igénybe a rászoruló gyerekek az ingyenes étkezést.

Czibere Károly emellett fontosnak nevezte azt, hogy jövőre a kormány 5 százalékkal emeli a rászorultsági jövedelemhatárt, így még többen válhatnak jogosulttá erre az ellátási formára. A sajtótájékoztatón Kovács Róbert, Budapest X. kerületének polgármestere azt mondta, Kőbányán már akkor megszervezték ezt az ellátást, amikor önként vállalt feladat volt, az önkormányzat minden évben személyesen is felkeresi a rászoruló családokat, ezért a kezdeti 26-ról 97-re nőtt az ellátottak száma. Az önkormányzat évente 900 millió forintot költ gyermekétkeztetésre, ebből 380 millió forint az állami támogatás, az önkormányzat 280 milliót fordít erre a feladatra.

(Forrás: marmalade.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)