Jump to content

Babát nemcsak a szíved alatt hordhatsz

2017. 12. 12. 19:00

Mindegy, hogy gyermekünk nyugodt, vagy sírós, biztosan a karunkban tartjuk őt. Nemcsak a megnyugtatása miatt, hanem jó fogni, csodálni, érezni apró testét, és a kötődés megerősítése miatt is fontos baba és mama számára egyaránt.

Kilenc hónapig hordja az édesanya szíve alatt magzatát. Alig várja, hogy végre kézbe vehesse újszülött babáját. Így cipelni eleinte még nagy élvezet, de ahogy telnek a napok, hetek és hónapok, egyre nehezebb. A kisbabák nem egyformák. Van közöttük nyugodt, alig sírós, míg mások csak édesanyuk karjai közt nyugodnak meg.

Egy anya számára a teendők száma csak megsokszorozódik, ha gyermeke születik. A legtöbbünk nem mentesül a házimunkától, és ezután mindezt a baba mellett kell megtenni, és ügyes-bajos dolgainkat is ugyanúgy el kell végezni.

Ahhoz, hogy mobilak legyünk leginkább a babakocsit használjuk. Jó találmány, és a gyerekek egy része rajong is a kocsis kiruccanásokért. A hordozásnak azonban van egy másik fajtája, amely újra kezd a mamák körében divatos lenni. A hordozókendő is ideális megoldás lehet az egészen picike csecsemő és a már nagyobbacska baba számára is.

Habár a babakocsi is egy jó módszer, mert nem kell kézben cipelni a babát, ráadásul a nagyobb rakodófelületű babakocsibval akár a megvásárolt termékeket is könnyebb hazacipelni, de eleve nem minden gyerkőc viseli jól a zötykölődő kocsiban való utazást. Az anyukák azonban sokkal fontosabb szempontnak tartják a hordozókendő esetében azt a tulajdonságot, hogy gyermekük ezáltal testközelben van velük. Nemcsak az anya, hanem az apa is ugyanúgy hordozhatja csemetéjét kendőben, és a szülő testmelege, illata, hangja, légzése, valamint a szívverése megnyugtatja és biztonságérzetet ad a csecsemőnek.

A nagyvárosi közlekedés babakocsival rémálom tud lenni. A tömegközlekedési eszközön való tülekedés, a fel-leszállás kellemetlenséggel jár a baba és a mama számára is. A kisebb városokban, településeken pedig akár veszélyes is lehet, mert sok helyen nincs járda, ahol biztonságban tolni lehetne a babakocsit. A hordozókendő ilyenkor lehet igazán kényelmes és hasznos megoldás. Ha a szülő gyalogszerrel indul célja felé, bátran használhat kendőt, mert így nemcsak a babája van testközelben és biztonságban, hanem mindkét keze szabadon lehet. Legyen odakint bármilyen hideg, a meleg és réteges öltözéken túl a szülő teste plusz védelmet biztosít a kicsi számára, na és a kendő is.

Vannak szülők, akik esküsznek a hordozókendőre és rendszeresen használják, amikor csak lehet, míg többen meginognak használata miatt. Akik óvakodnak a kendőtől, az azért van, mert féltik gyermekük gerincét, mondván, abban nem kap kellő alátámasztást a háta. Ráadásul az anya, apa gerincét is megterheli az ilyenfajta hordozás. Annyi biztos, hogy a baba súlyával számolni kell. Amíg picike, addig kiváló megoldás a mellkason hordani a kendőt, és ahogy cseperedik a gyermek, a legideálisabb, ha a háton cipeljük a gyermeket.

A hordozókendőt újszülött kortól egészen akár a gyermek 2-3 éves koráig lehet használni. Habár a természeti népek kultúrájában még ma is használatos módszerről van szó, ezért sokan elavultnak tartják, és elutasítják. Mégis sok híve van, és sokan használják.

(Forrás: marmalade.hu | goodtoknow.co.uk, popsugar.com, lennylamb.com/képek)