Jump to content

Tudod, mit kell tenned, ha a saját szemeddel látod?

2017. 11. 30. 19:00

Egy nő már várandóssága alatt védelmezi szíve alatt fejlődő gyermekét, hiszen állapotának megfelelően étkezik és mozog. Miután megszületik a baba, attól kezdve egész hátralévő életünkben aggodalmaskodunk gyermekeink egészsége, élete miatt. A legjobbat szeretnénk nekik, ennek ellenére sok a gyermekek sérelmére elkövetett cselekmény.

A rémálmaink közé tartozik, ha gyermekünkkel valami baj történik, rossz éri. Rossz és rossz között is hatalmas különbség lehet, de az egyik legsúlyosabb vétség, amit csak az emberek elkövethetnek, ha gyermekeket bántalmaznak.

A gyermekbántalmazás mindig is létezett, de arra korábban jóval kevesebbszer derült fény, és a média sem tudta országszerte vinni a hírt. Ma már másképp van, de még így is nagyon sok eset nem jut el az illetékes szervek felé a probléma, hogy időben cselekedni tudjanak a gyermekek védelme érdekében. Előfordulhat, hogy valaki lát, hall a környezetében olyat, ami szerinte a gyermeket veszélyezteti, de sokan nem tudják, hogy merjenek-e tenni valamit az ügyben, vagy egyáltalán hová fordulhatnának segítségért. Ha te lennél gyermekbántalmazás szemtanúja, tudnád, hogy kit vagy milyen szervezetet értesíts?

Ha egyes, gyermekek sérelmére elkövetett esetek eljutnak a lakossághoz, az általában felkorbácsolja a hangulatot és a legtöbben meglincselnék az elkövetőt. Ha gyermekbántalmazás esete áll fent (legalábbis annak ítéljük meg), akkor a gyermek érdekében mindenképp, de a saját lelkiismeretünk érdekében is cselekedni szükséges. Nem a mi dolgunk ítélkezni, arra megvannak a megfelelő szervezetek, de a gyermek érdekében mindenképp lépést kell tenni. A bántalmazás lehet fizikai, amelynek nyoma lehet a gyerkőcön, de lehet a sérülés lelki is. A gyermekbántalmazás azonban nem mindig olyan egyértelmű. A gyerekek ráadásul egyáltalán nem biztos, hogy beszámolnak arról, mi történt velük. Az ijedtség, a trauma következtében nem magukba zárkózhatnak, nem bíznak idegenekben, és azt sem tudják, hogy kihez fordulhatnak segítségért. Éppen ezért, ha egy felnőtt tapasztal környezetében gyermekbántalmazásra utaló jeleket, akkor kötelessége lépéseket tennie.

A családon kívüli erőszakra hamarabb fény derül, mint amelyik a családon belül történik. Van, hogy a bomba már csak akkor robban, amikor évek óta terror van a családban, és a fő áldozat a gyermek. A családon belüli gyermekbántalmazás során felelősségre vonhatók a szülők, de még a tanárok, a gyermekorvos is számon kérhetők.

A legtöbben nem szeretünk beleavatkozni más családok életébe, de ha gyermekbántalmazással találkozunk, normális emberi reakció, ha úgy érezzük, valamit cselekednünk kell, mielőtt még nagy baj lesz. Ilyen eset tapasztalásakor bejelentés tehető a helyi rendőrségnél, vagy a helyi gyermekjóléti szolgálatnál is. A bejelentést zártan kezelik, amely azt jelenti, hogy a bejelentő kilétét teljes titokban tartják. Amint az illetékes szervekhez információ jut egy gyermek elhanyagolásáról, bántalmazásáról, mindkét szülőt vizsgálat alá vonják, a tényfeltárás után állapítják meg, hogy ki a hibás. Aki nem tesz semmilyen lépést az ügyben, hogy a gyermek élete jobbra forduljon, pedig tudomása volt a hanyagolásról, bántalmazásról, az a személy éppen úgy felelősségre vonható, legyen az a szomszéd, a gyermek tanára, orvosa, más családtag.

(Forrás: marmalade.hu | catholicexchange.com, udaipurtimes.com, mycanopy.org/képek)