Jump to content

Ha bizonytalan lennél, hogy szeret-e téged

2017. 11. 06. 17:00

Minden nő életében elérkezik az a pont, amikor anyává szeretne válni, és amikor már ott fejlődik méhében magzata, akkor tudja, hogy ez egy különleges kapcsolat kezdete. Talán már arról is ábrándozik, hogy fog kinézni, miket fognak majd együtt csinálni.

Habár a szülés fájdalmas, de ha egészséges baba jön világra, az minden fájdalmat eltompít, és nincs más, csak az érzés, hogy végre már nem csak érezni, hanem látni is lehet azt, aki kilenc hónapig testünkön belül fejlődött. A terhesség és a szülés is számos hormonális folyamatot indít be, amely a nőknél ingadozó hangulatot is előidézhet. A szülés és szoptatási mizéria elbizonytalaníthatja az újdonsült anyukát. A bizonytalanságot az is erősítheti, hogy az anya azt érzi, kicsinye nem kötődik hozzá.

 

Sok mindent kell megélnie egy éppen anyává váló nőnek. A szülés fájdalmas, tele van olyan apró részletekkel, amelyekre senki nem készítette fel. A szülés után pedig ott van az a pici lény, akit már olyan régóta várt, és olyan, mintha az újszülöttje számára ő mit sem jelentene. Ebben az érzelmektől túlfűtött állapotban néhány anya úgy érzi, mintha gyermek nem szeretné.

Kár lenne azonban túlmisztifikálni ezt, ugyanis arról van, hogy a csecsemők még nem tudnak szeretni. Sőt érzelmeiket sem tudják kimutatni. Érzelmi skálájuk a sírás és a csendes alvás, köztes állapot alig van. Azt, hogy hogyan kell szeretni, egy baba még nem tudja. A szeretetet főleg az édesanyjától tanulja meg. A baba részéről a szeretet első megnyilvánulása az, ha az anyához ragaszkodik. Egyszóval ezt is meg kell tanulni. A legnagyobb tanítói pedig mi magunk vagyunk, az anyák.

Hiába alig néhány hetes a babád, már ragaszkodik hozzád. Már a szülőszobában azért teszik csupasz mellkasodra az újszülött babádat, hogy a bőre a tiéddel érintkezzen, hogy a belélegzett illatok, a hangok és a fények is megerősítsék a kötődést. Még ha olyan pici is a babád, hogy még alig lát, akkor is érzékelni fogja a hangodat. Sőt tudja, hogy az a tiéd. Néhány hét múlva már meg is tudja különböztetni a te arcodat másokétól.

Ahogy telik az idő, a babád már nemcsak lát téged, de még reagál is arckifejezésedre. Utánoz és grimaszol neked. Ezek jó alkalmak arra, hogy a kötődést erősítsétek egymás között, játszatok. Az ilyen játékok alatt sokszor fog mosolyogni. Habár sokan azt állítják ezek még nem őszinte mosolyok, csupán önkéntelen reflex, annál sokkal több. Két hónaposan már garantáltan kapsz tőle egy valódi mosolyt is. Születésüktől kezdve megismerik a babák édesanyjukat, de ahogy fejlődnek, egyre többet követik tekintetükkel.

Már nemcsak hozzád fog ragaszkodni, hanem kiszúr magának tárgyakat, amelyeket hurcol is majd mindenhová magával. Ezek hasonlóan funkcionálnak, mintha te lennél ott. Olyan tárgyak, amelyek csökkentik a szeparációs szorongást. Főleg akkor lesz nagyobb jelentőségük, amikor majd a bölcsődében, vagy az óvodában otthagyod a síró gyermeked. Jó, ha van vele valami, ami megnyugtatja.

Később már puszilgatni akar és próbálgat is, ami kezdetekben még kisebb vagy nagyobb harapásokban nyilvánulhat meg, de az a szeretet kifejezése. Már kinyújtja a karjait, hogy vedd magadhoz, ölelgesd, szeretgesd meg. Amikor már egyre ügyesebb, már mászik, akkor ugyan eltávolodhat tőled, hiszen fel akarja fedezni a világot, de biztos lehetsz benne, hogy visszatér hozzád. A kis felfedező meg is sérülhet, de biztosan ilyenkor csak te tudod igazán megnyugtatni. Egyre többet fogja magát neked produkálni, utánoz téged. Egyszóval gyermeked szeret, már a kezdetektől fogva, de meg kell tanulnia azt kifejezni is.

(Forrás: marmalade.hu | ittybittygiggles.com, pregnancyandbaby.com, thebump.com/képek)