Jump to content

Nemcsak a leendő anyák szervezetének kell a vitaminpótlás

2017. 10. 25. 19:00

Az élet rendje, hogy ha két ember megtalálja egymást, vágyakoznak a családalapításra. Ami ennyire egyértelmű, az a gyakorlatban sokak számítását keresztülhúzza, mert a gyermekáldás mégsem következik be.

A nők már kislányként az anyaságra készülnek, legalábbis lelkileg. Aztán, ha megtalálják hozzá a megfelelő párt, akkor valóságossá válhat az, amiről álmodtak. Még a fogantatás előtt sokan döntenek úgy, hogy vitaminkészítménnyel támogatják szervezetüket azért, hogy minél hamarabb, vágyaik szerint anyává válhassanak. A fiatal párok többsége próbálkozik egy ideig, és a sorsra bízzák, hogy mikor érkezik a gyermek, ám akik már évek óta áhítoznak a gyermekáldásra, azok már sokkal céltudatosabbak, és gyakrabban keresik fel a különféle szakembereket, hogy segítsenek nekik. A vizsgálatok során kiderülhet, hogy egészségesek-e a pár tagjai, vagy valakinél van-e valami probléma.

Egyáltalán nem ritka, hogy a férfiak hímivarsejtjei felelősek a gyermektelenségért. A családalapításhoz ugyanis egészséges és gyors spermiumokra van szükség, ráadásul a megfelelő létszámban kell jelen lenniük ahhoz, hogy sikeres legyen a fogantatás. Amennyiben a hímivarsejtek száma nem elég, vagy lassúak, alakjuk torz, nem képesek eljutni a petesejthez és a próbálkozások ellenére is kudarcba fulladhat a terv.

Mielőtt a párok belevágnának a gyermekprojektbe, érdemes tisztázni, hogy nem csak a hölgyek számára szükséges a vitaminkészlet feltöltése, hanem a férfiak esetében is. Ugyan a nők hordják ki a magzatot, és a megtermékenyüléshez, a méhben való növekedéshez is szükség van a szervezet egyensúlyát megtartani, de addig el is kell jutni. A férfi részéről egészséges spermiumtermelésre van szükség, de ez vitaminhiányos állapotban kivitelezhetetlen.

Ha már megérett a terv a leendő szülőkben, hogy tényleg eljött az ideje egy új családtag fogadására, akkor bizony néhány vitaminra és ásványi anyagra nagy szüksége lesz a férfinak is. Az egyik ilyen a C-vitamin, amely nemcsak antioxidáns hatása miatt szükséges, hanem javítja a spermiumok minőségét, védi a károsodásoktól. Ha az E-vitaminban hiányt szenved a szervezet, az akár meddőséghez is vezethet, és ez mindkét nemre igaz. A B12-vitamin a hímivarsejtek mozgékonyságát növeli meg.

A folsav, a cink és a szelén azok az ásványi anyagok, amelyek nélkülözhetetlenek a megtermékenyítéshez szükséges hímivarsejtek termelődéséhez.

A megfelelő mennyiségi napi vitamin és ásványi anyag bevitele mellett fontos figyelni a hőmérsékletre, amely azt jelenti, hogy hidegebb hőmérsékletre van szükség ahhoz, hogy optimális mennyiségű hímivarsejt termelődjön. Kerülni szükséges a szűk nadrágokat és alsókat.

Akik apává szeretnének válni, már a gyermek világrajövetele előtt példamutatóan kell viselkedniük, ugyanis az alkohol, a kábítószer fogyasztása és a dohányzás negatív hatással lehet a megtermékenyítésre.

Mielőtt szakemberhez fordulnának a párok, érdemes odafigyelnie mindenkinek az egészséges táplálkozásra, a vitaminkészlet feltöltésére. Ha azonban a próbálkozások ellenére sem következik be a fogantatás, akkor jöhet a szakorvosi segítség.

(Forrás: marmalade.hu | pregnancytestresults.website, contentful.com, shutterstock.com/képek)