Jump to content

Varázsold el gyermeked nap, mint nap

2017. 09. 29. 19:00

Szülőnek lenni nem mindig olyan, mint amilyennek gondoljuk gyermektelen felnőttként. Gyönyörű, de kihívásokkal teli, életre szóló feladatunk. A gyermekeinkkel való foglalkozás elsősorban miattuk fontos, de kihat a szülőkre is.

Számos kötelezettségnek kell megfelelni akkor, ha szülővé válunk. Szeretnénk mindent megadni gyermekeinknek azért, hogy egy magabiztos, intelligens felnőttet engedjünk ki kezeink közül a társadalomba. Ha gyermekünk tudatos beszéd és kommunikációs készségének fejlesztésébe szeretnénk belekezdeni, akkor a mondókákhoz, versekhez, mesékhez folyamodunk. Sokkal több azonban ez annál, minthogy a mesék által tanítjuk gyermekeinket, ugyanis a felpörgött világban a mindennapos beiktatott meseolvasás lehet az egyik szegmense annak, amikor a szülő és a gyermek összebújva együtt tölthet el értékes perceket. Se televízió, se okostelefon, se tablet nincs ilyenkor jelen. Csakis a szavak kalauzolják a gyerekeket egy olyan varázslatos világba, amilyet az elméjük enged. A kis, de még a nagyobbacska gyerekek számára is alap lenne, hogy minden este, elalvás előtt olvassanak nekik a szülők. Még akkor is, ha már rég olvasóvá vált a gyerkőc. A meseolvasás közben egyre fejlődik a kicsik képzelő ereje, és még a személyiségfejlődésük is sokkal kiegyensúlyozottá válik.

A mesék tele vannak olyan szituációkkal, amelyeket a gyermek a mindennapokban is megélnek. A mese által számos dolgot megtanulhatnak, levonhatnak tanulságot, és későbbi élethelyzetében alkalmazhatják is a hallottakat. A mesehallgatás közben beleélik magukat a gyerekek a szereplők helyzetébe. Megküzdenek sárkányokkal, harcolnak az igazságért, és a mesehős diadala egyben a kis hallgatóké is.

Amikor a még olvasni nem tudó gyermek hallgatja a felolvasott mesét, azzal olyan képességekre tesz szert, amelyet majd az iskolapadban ülve, a későbbi olvasás során hasznosítani tud.

A tudatos és gyermekével foglalkozó szülők nem hagyják ki az esti meséket, hiszen az maga a csoda. Sőt, sokszor gyógyír a lelki bántalmakra. A mesék feloldják azokat a nyugtalanságokat a kis hallgatókban, amelyek felgyülemlettek benne a nap folyamán. A mese által megnyugodhatnak, a szorongás csökkenhet és az ismereteket is hamarabb elsajátítják. Valódi csoda a mese, mert még a beteg gyermek egészségére is hatással lehet. Az olvasás hatására a beteg szervezet hamarabb ellazulhat, megnyugodhat, amely a gyorsabb gyógyulást eredményezheti.

Ha emlékszel még a saját gyermekkorodból a kedvenc mesédre, amelyet már kívülről tudtál, mégsem untad meg soha, vagy ha most éled meg gyerkőcöddel ugyanazt, hogy minden este követeli a már számtalanszor hallott mesét, az azért van, mert talált benne olyan részt, amivel nagyon azonosul. A mese által gyógyítja tehát lelkét. A mesék egyben az önismeret eszközei is. Mesehallgatás közben a gyermek saját tudatának és lelkének mélységeit is megjárja. A napi rutinná vált esti meseolvasás biztonságot nyújt a gyermeknek. Ha mindig szem előtt tartjuk a gyermek korát és ahhoz megfelelő meséket olvasunk nekik, akkor a mese nyugtat, lelket és testet gyógyít, tanácsot ad, információval lát el, izgalomba hoz.

(Forrás: marmalade.hu | pinterest.com, pregnancyandbaby.com, herbeauty.co/képek)