Jump to content

Jól lát a gyermek?

2017. 08. 30. 19:00

A kicsi gyermekek még nem tudnak válaszolni nekünk, azonban egy ügyes anyuka felfigyelhet arra, hogy a kicsi hallásával vagy látásával nem stimmel valami. Az orvosi és védőnői szűrővizsgálatokon pedig szakértők igazolhatják vagy cáfolhatják az anya félelmeit.

A szemészeti szűrővizsgálatok ma már kicsi babák esetében is ajánlott, mert számos szemproblémára fény derülhet és időben megkezdődhet annak kezelése. Minél hamarabb felismerik a problémát, annál inkább helyrehozható a szem bármilyen eltérése.

Amelyik gyerkőcöt nem vizsgálja szemész szakorvos, ki sem derül, hogy valami nem stimmel vele. Az óvodás, kisiskolás gyermek nem fogja mondani, hogy nem úgy lát, mint ahogy kellene, hiszen az a természetes, ahogy épp lát. Ahhoz szokott hozzá. A gyerekek ugyanis rendkívül jól alkalmazkodnak helyzetekhez, így ahhoz is, ha nem a legjobb a látásuk. Márpedig az a gyermek, amelyiknek látásproblémája van, bizonytalanabb a mozgásban, máshogy tartja a fejét is.

A gyerekek leginkább a látással gyűjtik be a körülvevő világból jövő információkat. Más érzékszervük csak jóval kisebb mértékben játszik szerepet. Ha egy fennálló látásproblémával küzd egy gyermek, de az kezeletlen, akkor az agya ahhoz szokik hozzá. Jobban mondva folyton kompenzálnia kell ahhoz, hogy a lehető legjobb kép táruljon a gyermek elé. A gyerekek tényleg sokkal rugalmasabban reagálnak minden helyzetre, így ha időben észreveszik, hogy valamilyen szemészeti betegséggel küzd, jóval nagyobb esély van arra, hogy kicsi korban gyógyítani lehessen a problémát.

Sok gyerkőc panaszkodik a fejfájásra is. Ha ezt a varázsszót kimondja, akkor azonnal beugorhat a szülőnek, hogy talán a látásával van gond, azért fáj a feje rendszeresen. Ez az egyik legnyomósabb ok arra, hogy szakorvoshoz vigyük gyermekünket, pedig lehet más jele is annak, hogy a gyermek látása nem tökéletes, amelyre maga a szülő is felfigyelhet. Ha távoli tárgyakat vagy családtagokat, személyeket nem ismer meg a gyermek, és ez folyton előfordul, mindenképpen árulkodó jel. Ugyanígy felkeltheti a szülő figyelmét az is, ha a tárgyakat messzire eltartja magától, azaz a közelre nézést kerüli. Érdemes akár némi tesztet végeztetni a gyerkőccel. A gyerek felé kell nyújtani egy játékot, valamilyen tárgyat. Azonnal, határozottan megfogja, vagy mellényúl? Ha az utóbbi, akkor jelzésértékű. Előfordulhat, hogy úgy mozgatja a fejét, hogy csak az egyik szemével lássa az adott tárgyat. Ha ezt gyakran megcsinálja, ugyancsak árulkodó lehet, és ugyanilyen a kancsalítás is.

Már csecsemőkorban érdemes szemészeti szűrővizsgálatra vinni a babát, de legkésőbb az iskolaérettségi vizsgálaton derülhet ki, hogy nem lát jól közelre vagy távolra a gyermek, esetleg más szemészeti betegségben szenved. Amennyiben a korrigálás szemüveggel is megoldható, úgy a gyerekek általában szívesen viselik a látást javító eszközt. Talán a szülők nehezebben törődnek bele, hogy gyermekük látása nem tökéletes, de a gyerekek ebben is általában rugalmasabbak.

(Forrás: marmalade.hu | beaumontvision.com, sheknows.com, alcon.com/képek)