Jump to content

Fesztiválozós veszélyek

2017. 06. 29. 17:00

A nyár nemcsak a nyaralások ideje, hanem a fesztiváloké is. A kamasz gyerekek vágyálma, hogy a szülőktől távol átadhassák magukat az élményeknek. Tömeg, koncertek, barátok, étel-ital, pénzköltés, ami jellemző az embereket megmozgató eseményre.

Nemcsak kamaszok vágya, hogy fesztiválokon vehessenek részt, ez a felnőtt emberek álmait sem kerüli el. Az országban számos nagyobb fesztivál vonzza a tömegeket nemcsak az országunkból, de még külföldről is.

Az őrületes koncerteken túl mindenféle program várja az érdeklődőket. Vásár, kézműves foglalkozások, különféle szervezetek mutatkoznak be, finom ételekkel és italokkal látják el a szórakozni kívánókat. Ez a szép oldala, de bárhová megy az ember, ott lehetnek veszélyek. A fesztiválozókat is érheti kellemetlenség. Ahol egyszerre annyi ember fordul meg, mint egy nagyobb volumenű rendezvényen, ott szinte biztosan feltűnnek olyanok, akik ebben a tumultusban a lehetőséget látnak. Zsebtolvajok mindig voltak és lesznek is, ráadásul a nagyobb tömegeket mozgósító rendezvények az a terület, ahol szinte észrevétlenül tudják művelni szokásukat. Számukra a fesztiválozók jelentik a lehetőségeket. Arról nem is beszélve, hogy az illuminált állapotú személyek tálcán kínálják értékeiket. Aki nem csak egy napra érkezik egy fesztiválra, annak lehetősége nyílik a környéken sátorozni. Ugyancsak terepe lehet a zsebtolvajoknak.

A zenei előadások csúcspontja az éjszakába szokott nyúlni. Habár napközben is van mivel szórakoztatni a vendégeket, de a fő attrakciót az esti, hűvösebb időszakra szokták tenni. Az alkoholos italok nincsenek mellőzve ilyen alkalmakkor, és ez már önmagában veszélyesebbé teszi a közlekedést a fesztiválok területén, de a sötét csak hozzájárul ahhoz, hogy kisebb vagy nagyobb balesetek történjenek. A törött üvegek, dobozok felsérthetik az ember végtagjait.

A legnagyobb probléma, hogy nem csak az alkohol van jelen a nagy rendezvényeken. Az ilyen tömeg nem csak a tolvajoknak kínál lehetőséget, de a drogot terjesztők is megtalálják azokat, akik vevők némi tudatmódosító-szer használatára.

Minél nagyobb egy fesztivál, annál több vendéglátóegység sorakozik fel azért, hogy a szórakozni vágyókat ne csak hangingerekkel lássák el, hanem különböző ételekkel is. A nagy melegben azonban az ételek könnyebben megromlanak. Amit nem fogyaszt el azonnal az ember, azt azonnal hűtőbe kell tenni, feltéve, hogy erre van lehetőség. Bármennyi hulladéktárolót lehet kihelyezni, a nagy rendezvény hatalmas szeméttel is jár. Éppen ezért amilyen gyakran csak lehet, érdemes kezet mosni. Ilyenkor nem csak az érvényes, hogy étkezések előtt mosson kezet az ember, hanem annál sokkal gyakrabban, ha nem akar valamilyen fertőzést összeszedni.

Az egész nap programokat kínáló rendezvényen is védeni kell magunkat a leégéstől és a hőgutától. Víz és naptej mindig legyen nálunk. És ha még ép hallással szeretnénk megúszni egy több napon át tartó, zajos eseményt, akkor érdemes füldugót beszerezni.

(Forrás: marmalade.hu | festivalsherpa.com, mushroom-magazine.com, dailynewshungary.com/képek)