Jump to content

Ez lehet a pelenka elhagyásának az ideje

2017. 06. 02. 17:00

A kisgyermekes szülők számára egyszer bekövetkezik az a várva várt esemény, hogy az addig csak pelenkás gyermekük végre tudatosabban használni kezdi a bilit, vagy a WC-t. Ez egy újabb lépcsőfok megmászása a kicsi és a szülők számára is.

Drága mulatság a pelenka, azonban addig, amíg nem szobatiszta gyermekünk, mégis kénytelenek vagyunk vásárolni. A bilire szokatás függ attól, hogy a szülők mennyire motiváltak ebben, hiszen az is egy tanulási folyamat végkifejlettje. Azonban, ha a gyerkőc még nem érett ehhez a folyamathoz, akkor nincs értelme erőltetni.

Jellemzően egy és másfél éves korukban már érdeklődnek a bili és a WC után a kicsik. Előszeretettel követik szüleiket oda, ahová a király is gyalog jár, mert érdekli őket maga a folyamat. Kinél korábban, másoknál pedig később, de egyre inkább ki akarják próbálni a bilit, és ha nem is végzik el dolgukat, de imitálja azt. Amit a nagyok is csinálnak, leutánozzák. Ez már a szobatisztaság előszobája, de még korántsem arról van szó, hogy eldobható a pelenka.

Amikor a gyerkőc eléri a két vagy két és fél éves kort, egyre nyűgösebbé válik a pelus használata. Ebben az időszakban már javasolt is pelenka nélkül, szabadon hagyni a gyerkőcöt. Általában nagyon élvezik ezt a fajta szabadságot. Előkerülhet ekkor már a bili, akár mint a lakás egyik berendezési eleme. Olykor már előfordul, hogy pont időben ül a kicsi a bilire és sikerül produkálni. A pelenka nélküli világ sokkal szabadabb és kényelmesebb a gyerekek számára, és ez a fajta könnyebbség vonzó. Ilyenkor még nagyon sokszor történnek balesetek, de a pelenkás világ egyre idegenebbé válik a gyerekek számára. Olykor az alig nedves pelustól is meg szeretnének szabadulni. Két és fél, három éves korukra már egyre ügyesebben jelzik, hogy szükségletük van. Még nem teljesen elhagyható a pelenka, de már elég sokszor szólnak. Vannak gyerekek, akik még vissza-visszakérik a pelust. Erőltetni semmiképp nem szabad a szobatisztaságot, mert nemhogy előrelépést tapasztalnánk, hanem akár teljes visszaesést. Ha kéri még a gyerkőc a pelust, hát adjunk rá. Biztonságérzetet nyújt számára, ami egyáltalán nem gond. Kicsit lassítani kell a tempón. Nagyjából három évesen a gyerekek már megbízhatóan jelzik szükségleteiket. Játék közben, éjszaka még bekövetkezhetnek balesetek. Ez egy átmeneti időszak, amelyben türelmet kell erőltetnie magukra a szülőnek. Az éjszakai bepisilésben pedig komolyabb visszalépést lehet tapasztani, ha a gyerkőc lelke zavartabb. Egy kistestvér születése, költözés, válás, új közösségbe való járás is kiválthatja, hogy gyakoribbá válik a szobatisztaságban.

Már megcsapott a nyár szele. Nemcsak az iskolai tanév ér véget a nagyobb gyerekek számára, de ez azt is jelentheti a még nem szobatiszta  gyermekek számára, hogy elérkezett a pelenka terhének megszüntetése. A bilire szokatást ugyanis célszerű nyárra időzíteni. A nagy melegben már amúgy is terhet jelent a pelenka, hát még ha az nedves is. A nyári időszakban rendszeresen, minden evés előtt, valamint az alvások előtt és után is bilire vagy WC-re kell ültetni a gyerkőcöt. A fő szempont a rendszeresség.

(Forrás: marmalade.hu | mamanatural.com, momjunction.com, giphy.com/képek)