Jump to content

Mesterséges méhet fejlesztenek koraszülött babáknak

2017. 04. 28. 17:00

Folyadékkal teli mesterséges méh kifejlesztésén dolgoznak amerikai orvosok, remélve, hogy az eszköz segít megreformálni a súlyosan éretlen koraszülött babák kezelését, jelentősen javítva a túlélési esélyeiket.

Koraszülött bárányokon végzett vizsgálatokkal a kutatóknak sikerült reprodukálniuk az anyaméhben lévő környezetet és a méhlepény funkcióit, ami lehetővé teszi a tüdő és más szervek kifejlődését. Az Egyesült Államokban évente nagyjából 30 ezer súlyosan éretlen – a 23. és a 26. terhességi hét között a világra jövő – baba születik. Ebben a korban az emberi csecsemő valamivel több mint 500 grammot nyom, a tüdeje még képtelen megbirkózni a levegővel és nagyon alacsonyak életben maradás esélyei.

A nagyon éretlen babák halálozási aránya 70 százalékhoz közelít. Az életben maradt újszülöttek, egész életen át tartó problémákkal küzdhetnek. “Ezeknek a csecsemőknek azonnal hídra van szükségük az anyaméh és a külvilág között” – mondta Alan Flake, a Philadelphiai Gyermekkórház sebésze, az új eszköz kifejlesztésén dolgozó csapat vezetője.

A kutatók célja olyan mesterséges méh kifejlesztése volt, amelyben a súlyosan éretlen koraszülött babák átvészelhetik az életben maradásuk szempontjából kulcsfontosságú heteket, mígnem a 28. hetet átlépve jelentősen javulnak a túlélési esélyeik. A szakemberek három éven át dolgoztak a most bemutatott mesterséges méhen és reményeik szerint az eszköz tíz év múlva már bevethető lesz.

A Nature Communications szaklap aktuális számában ismertetett legfrissebb tesztekben a kutatók hat koraszülött – nagyjából a 23. vagy 24. terhességi hétre megszületett emberi csecsemő fizikai adottságaival rendelkező – bárányt helyeztek a berendezés legújabb prototípusába, ahol az állatok jól fejlődtek.

“A magzati tüdő folyadékkal teli környezetben működik. Mi szimuláljuk ezt a környezetet, lehetővé téve a tüdő és egyéb szervek kifejlődését” – mondta Marcus Davey, az egyik kutató.

Flake és csapata jelenleg a rendszer finomításán dolgozik, majd az eszköz méretét is csökkentik, tekintve, hogy egy újszülött baba nagyjából harmadakkora, mint egy koraszülött bárány.

(Forrás: marmalade.hu, hirado.hu l Kép: pixabay.com)