Jump to content

Miért nehezebb ma több gyereket nevelni?

2017. 03. 05. 19:00

A legnagyobb boldogság, ha a családba úgy érkezik gyermek, hogy már nagyon, de nagyon várják. Hiába mesélnek a gyermeknevelés nehézségeiről, amíg nincs gyereke valakinek, addig csak egy eszményképet táplál magában.

Azt már azelőtt tudjuk, hogy gyermeket nevelni nem mindig könnyű, és ezt már akkor ismerjük, amikor még meg sem született a gyermekünk. Azt szokták mondani, hogy kis gyermek kis gond, nagy gyermek nagy gond. Minden korszaknak megvan a maga nehézsége. A kicsi babák világában pedig mire megszoknánk egy valamit, addig újabb szokást vesznek fel. És ez így megy sokáig. Aztán a bölcsődés és az óvodás kor újabb nehézségekkel szembesíti a szülőket, az iskoláról pedig nem is beszélve. Ezek mellett ott vannak a hétköznapok, amikor mindenki elfoglalt, iskolában, munkahelyen van. Hazaesve pedig nem mindig tehetjük fel a lábainkat pihenni, hanem újabb feladatokat kell ellátni.

Talán nem túlzás, ha azt állítjuk, hogy a ma nevelgető édesanyáknak nehezebb a dolguk, mint régebben volt. Nem, nem a mosásról beszélünk. Való igaz, hogy az elektronikai eszközöknek köszönhetően egyes munkafolyamatok gyorsabbak, hatékonyabbak, és még csak nem is biztos, hogy igénylik azt, hogy mellette álljunk. Valljuk be őszintén, ma már nem is lenne megoldható dézsában mosni, de még a keverőtárcsás mosógép is nagyon sok időt venne el tőlünk.

A korábbi időkben is nehéz volt, csakhogy máshogy volt az. Általános volt, ha egy családban sok gyermek nőtt fel. Manapság a három gyermek vállalása már nagyon nagy dolog. Sokkal több manapság az egy vagy két gyermeket nevelő szülőpáros. Hogy bírták elődeink, hogy ötnél több gyermeket neveljenek? Ráadásul sokszor még nagy szegénységgel is számolni kellett és ennek ellenére tisztességgel, becsülettel fel tudták nevelni gyermekeiket.

A válasz annyi, hogy a mai kor asszonyain sokkal nagyobb a nyomás, sokkal több felé kell figyelniük és koncentrálniuk. Munkahely, család, anya, feleség. Több státusza van minden nőnek. Erre pedig még lélektani nyomásként hat a médiában és az interneten látott frissen sminkelt, csinos, ámde gyerekes anyukák képei. Nem lenne ezt kötelező megnéznünk, és ezzel szembesülni. Döntés joga, csakhogy valóban ezt várják el tőlünk, anyukáktól.

A tükörben látott valóság éppen ezért hervasztó egy napok, vagy akár hetek óta nem jól alvós kisgyermekes anyukájának. Ha visszaáll dolgozni, akkor még inkább elaprózódik a feladatok súlya alatt.

A korábbi generációk anyáinak is volt feladatuk. A háztartás vezetése, a főzés egyértelműen az övéké volt, de fele annyi elvárást támasztottak velük szembe, mint a mai anyákkal. Annyit vártak el tőlük, hogy becsülettel neveljék a gyerekeket.

A mai korban amúgy is a teljesítményelvűség dominál. Akkor vagyunk jók, ha kihozzuk magunkból a legjobbat és a legtöbbet. Már így nevelkedünk és mi is ennek fényében neveljük gyermekeinket. Ha azonban ezt valaki nagyon éli, akkor hihetetlen nehézzé válhat számára a gyermeknevelés. Egy kisgyerekkel nem lehetünk ugyanis mindig hatékonyak, sőt olyan időt is vele kell tölteni, amit könnyen másra is lehetne fordítani. Törődj bele, lehetsz maximalista az élet más területein, de anyaként, a nevelésben ez nem működik.

(Forrás: marmalade.hu | foxnews.com, inspiremore.com, babypost.com/képek)