Jump to content

A makacs köhögés oka és kezelése

2017. 03. 02. 19:00

Sokak estek át influenzás megbetegedésen, de a megfázásos betegségek is ugyanúgy jelen voltak és vannak is. Kellő elővigyázatosság és odafigyelés mellett is meg kell küzdenünk újból és újból kisebb-nagyobb nyavalyákkal.

Akik közösségbe járnak minden nap, és napjuk nagy részét is emberek között töltik, azok esetében sokkal nagyobb annak a valószínűsége, hogy vírusos vagy bakteriális úton megfertőződnek. A gyerekek különösen ki vannak ennek téve. A bölcsődés vagy óvodás gyerekek esetében, az első években gyakori, hogy majdcsak többet van otthon a kicsi, mint az oktatási intézményben, mert mindig megbetegszik. Ez egy természetes folyamat, amely addig tartani is fog, amíg a gyerkőc immunrendszere meg nem erősödik. Ha ezen az időszakon túl van, már sokkal inkább ellenállóvá válik szervezet mindenféle kórral szemben.

A megbetegedések egyik általános tünete a köhögés, amely olykor annyira ragaszkodhat a gyermekhez, hogy szinte nem akar szűnni. Egyszerű náthával indul a folyamatosan jelenlevő hörghurut. Gyulladt az orr és a melléküregek, de ugyanígy a középfül is. Nyálkával telítődhet az a rész, a gyulladás érintheti a torokmandulát, és ha a lob nem múlik, akkor a fertőzés a légcsövet, valamint a hörgőket is érintheti. Ha a gége érintett a fertőzésben, akkor bereked a gyermek, ha pedig mélyebbre jut a fertőzés, akkor köhögés lesz a vége.

Gyakran láz segítségével igyekszik a szervezet megszabadulni a kórokozóktól. Nem szabad megijedni ettől a természetes védekezési mechanizmustól. Ha a gyulladás a légcsövet is elérte, gyakran hetek kellenek ahhoz, hogy a hörgők nyálkahártyája újból megnyugodjon és helyreálljon. A kisebb gyermekeknél, a még kevésbé erős immunrendszer következtében azonban hamar újból megbetegedhetnek a gyerekek, így ismét kezdődik előröl az egész folyamat, és úgy tűnhet, mintha folyamatosan beteg lenne.

Azt például kevesebb szülő gondolja, hogy egy nagyobb élmény is megbetegítheti a gyerekeket. Nem ritka, hogy ha egy kicsi napjába sok élményt zsúfolunk bele, arra a szervezete úgy egyenlíti ki, hogy betegséget produkál a kötelező pihenés érdekében. Gyermekeinkre minden hat, ráadásul minden sokkal intenzívebben, mint a felnőttekre. Hozzájuk minden szűrő nélkül jut el. Ha túl sok teher, élmény éri őket, előfordulhat, hogy megbetegednek. Vagyis a megbetegedések hátterében nem mindig csak a kórokozók állhatnak. Érdemes tehát tiszta és nyugodt környezetet biztosítani gyermekeinknek.

A hurutos betegségek legtöbbje minden szövődmény nélkül és magától is meggyógyul. Nem szükséges a gyermek számára a gyógyszer, csak az odafigyelés, a gondoskodás és a hatalmas mennyiségű szeretet. Ha azonban több hét elteltével is köhögés gyötri a gyermeket, akkor már orvosnak szükséges megmutatni.

Ha köhögés kínozza gyermekünket, igyekezzünk számára megteremteni a nyugodt légkört, csökkentsük le a tejes ételek mennyiségét, valamint a cukrot is. Szellőztessük otthonunkat és ilyenkor nem árt a hűvösebb levegő. A kamillateás inhalálás, valamint lábfürdő is kimondottan jót tehet. Fogyasszon a köhögő gyermek lándzsás útifű, hársfa, csipkebogyó teát vagy ezek keverékét. Ugyancsak hatékony lehet a mustármagos vagy a gyömbéres mellpakolás. Az utóbbi, a gyömbéres megoldás kevésbé csíp és melegebben is tartja a mellkast, de még ennél is előfordulhat bőrirritáció.

(Forrás: marmalade.hu | njfamily.com, momtastic.com, vitaminsestore.com/képek)