Jump to content

Enyhíthető a növekedési fájdalom

2017. 01. 14. 17:05

Minden kisember idejében elérkezik az az időszak, amire mi is leginkább a kínlódás miatt emlékszünk. A folyamatosan, akár hónapokig gyötrő lábfájdalmak, azonban enyhíthetőek, egy kis odafigyeléssel és házi praktikával.

A növési fájdalmak nem minősülnek krónikus betegségnek, sem kórnak, hiába vélik úgy sokan. A kínzó fájdalmak időtartama gyerekenként változik. Van, aki viszonylag hamar átesik rajta, és vannak olyanok is –méghozzá sokan – akiket hosszas hónapokon át gyötör a fájdalom.

A növekedési fájdalom jelentkezési ideje nagyjából 4-12 éves kor közé tehető. A tünetei a lábszárban és/vagy a combban megjelenő éles fájdalom, amit igazából nem tud lokalizálni a gyerkőc, hiszen úgy érzi mindene sajog. Általában napközben, este, és éjszaka jelentkezik (reggel semmiképp), ami gyakran fel is ébreszti a kisembert.

Nem egyszer előfordul, hogy a gyermek sír az állandó húzódás miatt, vagy felkel a hasogató fájdalomra, akár az éjszaka közepén, esetleg kedvtelenné válik olykor, és nincs kedve sportolni. Ez egy természetes jelenség, egészen addig, míg nem gátolja a sportteljesítményben, vagy a mindennapi tevékenykedésben.

A szülő persze aggodalmában azonnal azt feltételezi az állandó fájásra panaszkodás miatt, hogy valami komoly betegségről lehet szó, pedig nem. Akkor kell orvoshoz fordulni, ha láz kíséri, vagy ha nem javul a helyzet egy kicsit sem. Ez alatt azt kell érteni, hogy állandó éles, égető jellemzőkkel illeti a gyermek a fájdalmat, és egy kicsit sem érezné tompábbnak vagy elviselhetőbbnek.

Felnőni valóban fájdalmas dolog, de egyetlen biológiai vizsgálat sem mutatta ki miért. Egyszerűen a csontok, izmok, stb. nyúlása ezzel jár. Természetes. Ebből következik, hogy nincs rá gyógyszer, viszont egy kis odafigyeléssel, csitítható a lurkó fájdalma.

Masszírozza át hosszasan a sajgó lábat, kenje be, esetleg egy kis lóbalzsamot is használhat. Hideg, de nyugtató hatású. Olykor a meleg vizes kádfürdő is isteni hatással van rá, ellazítja az izmokat, csökkenti a gyulladásra hasonló érzést. Gyógyszert felesleges rá adni, hiszen semmit sem használ. Próbálja inkább a fent leírtakat. És ne aggódjon, túléli, hiszen mi is túléltük!

 

(Forrás: marmalade.hu | Fotó: pexels.com)