Jump to content

SOS Gyermekfalvak – A Szeretet Szigetei a Reménytelenségben

2016. 05. 09. 00:00

A közelünkben mindig vannak olyanok gyerekek, akik arról panaszkodnak, hogy szüleik szigorúak velük, és van az éremnek másik oldala, amikor a szülők öntik ki magukból, hogy gyermekük mit mondott, mit tett.

Mégis mindenki tisztában van azzal, hogy egy családot alkotnak, számíthatnak egymásra, szeretetben élnek a néha felmerülő problémák ellenére is.

Ők a szerencsések, sokan élnek így, ám hazánkban huszonkétezer olyan gyermek van, akiket kiragadtak családjukból, mert muszáj volt. Ők azok, akik nem vér szerinti szüleikkel nőnek fel, nem tőlük tanulnak meg minden életre, felnőtt életre felkészítő tevékenységet. Ők azok, akik baj esetén nem futhatnak édesanyjuk, édesapjuk védelmező karjai közé. Ha pedig a szerencsétlen helyzetben mégis szerencsések, akkor az SOS óvó-védő Gyermekfalvainak egyikében nőhet fel.Nevelőszülők viselik gondját az apróságoknak éppúgy, mint ahogy foglalkoznak a nagyobb gyermekek sorsával, gondjaival, lelkével, életével. A tizenkét évnél fiatalabb gyermekeket nevelőszülőnél szükséges elhelyezni, ezt jogszabály is magába foglalja.

A SOS segít a gyermekeknek, hogy a gyermekfalvakban, vagy a nevelőszülői otthonokban szerető közegben, jó körülmények között teljes értékű életet élhessenek. A sok esetben traumákat átélt gyermekeknek szüksége van egy gyógyító közegre, ahol újra bízhatnak a jövőben.

Az SOS Gyermekfalvak az átmenetileg vagy tartósan gyermekvédelmi gondoskodásra szoruló gyermekek gondozására koncentrál. Kiemelt figyelmet kapnak az érintett gyerekek vér szerinti szülei, családtagjai is.

A gyerekek életében a legszebb nő az édesanya, a legerősebb és ideális férfi pedig az édesapa. Azoknál a gyerekeknél, akik családjuktól távol, állami gondozásban élnek, a szuperhős szerepét a nevelőszülők töltik be. Érezhetően nagy szerepe van az SOS-ben élő gyermekek számára a nevelők személyiségének, szeretetének, gondoskodásának. Érzel magadban annyi plusz szeretetet, kedvet, hogy nevelőszülővé válj? Ha kellő elhivatottságot érzel magadban, ne fojtsd el, jelentkezz nevelőszülőnek a címen. Gyerekek sorsának mozgatórugója válhat belőled. Te is lehetsz szuperhős és nevelőanya, ha életkorod, személyiséged, egészségi állapotod és elkötelezettséged megfelelő.

 

400 életnagyságú papírkarton-gyerek foglalta el az elmúlt napokban Budapest köztereit. Az SOS Gyermekfalvak kampányával a szüleik nélkül élő gyermekekre hívja fel a figyelmet.

A következő hetekben a város legmeghökkentőbb pontjain ütközhetünk bele a papírkarton-gyerekekbe. A gerillaakciót olyan hírességek is támogatják, mint Pál Dénes, Vastag Tomi, Radics Gigi, Gájer Bálint énekesek, Kassai Viktor futballbíró, Kiss Norbert Európa-bajnok autóversenyző, Barabás Évi, az RTL Klub műsorvezetője.