Jump to content

Orrszívó porszívó

2016. 02. 17. 19:00

Influenzás, megfázós időszakunkat élhetjük, amelynek egyik gyakori és kényelmetlen tünete az orrfolyás. Ma már orrspray, orrcsepp kapható annak érdekében, hogy az orrjáratunk szabad legyen, és könnyebben juthassunk oxigénhez. De a kicsi gyerekek esetében mi a legcélszerűbb?

A nátha, a meghűléses betegség gyakori a csecsemők, kisgyermekek körében. Egy évben többször is megfázhatnak, amelynek gyakori tünete az orr nyálkahártyájának gyulladása. Ezt általában vírus okozza, ezért érdemes megszabadulni a keletkező orrváladéktól. Az orrban lerakodó, pangó váladék biztosítja a táptalajt a baktériumoknak. Ha nem kezdik el időben a gyermek orrjáratát megtisztítani, később az orrlégzés zavarához vezethet, és további szövődmények alakulhatnak ki. Az orrszívó porszívó gyorsan és a hatékonyabban távolítja el a termelődő váladékot, de ha az nem jön a szívás ellenére sem, akkor nem szabad erőltetni. Lehet csak a nyálkahártya duzzadt meg, azért van a kicsi orra bedugulva.

Sok édesanya barátja az a szerkezet, amelynek egyik végét a porszívó csövéhez kell csatlakoztatni, a másikat pedig a baba orrlyukához kell illeszteni, és a vákuum kiszippantja a felgyülemlett orrváladékot. Elég morbid megoldásnak tűnik sok anyuka számára, de még az apukák sem szívesen nézik, ahogy kiszívják a gyermek – egyesek szerint – „agyát”. Mert valóban olyan érzése van az embernek első alkalommal ennek az eszköznek a használatakor, hogy nemcsak az orrváladéktól szabadítja meg a gyermeket, hanem akár kárt is tehet benne. Meg kell azonban nyugtatni a túl aggodalmas szülőket, hogy a babában semmilyen kárt nem tesznek akkor, ha orrszívót használnak. Hiába a porszívóhoz van a készülék csatlakoztatva, azonban nem annak az erejével tisztítja meg a gyermek orrjáratát. A porszívó azért jó megoldás, mert egyenletes erővel és mélyebbről képes leszívni az orrjáratban termelődött és összegyűlt váladékot. A gyerekek nagy része azonban egyáltalán nem szereti az orrszívó porszívó használatát, de a bedugult, állandóan csorgó orrtól is nyűgösebbek a kicsit, és az orrcsepp, orrspray ellen is legalább ekkora ellenszenvet tanúsítanak.

Újszülöttek esetében akkor érdemes bevetni az orrszívó porszívót, ha a babát a bedugult orr zavarja a táplálkozásban, az alvásban. Az újszülött babák ugyanis szájon át még nem képesek lélegezni, így ha bedugult az orruk, akkor még a szopás is nehézséget okoz. Emiatt fontos, hogy orrjáratuk tiszta legyen. Minden használat után ki kell az eszközt mosni antibakteriális mosogatószerrel.

Ha a gyermek orra eldugult, szörcsög, annyiszor érdemes használni az orrszívó porszívót. Használata ugyan nem közkedvelt a gyerekek számára, de ezzel megelőzhetők az olyan szövődmények, mint fülgyulladás, arcüreggyulladás, légcsőhurut.

(Forrás: livestrong.com/kép)