Jump to content

Homokozó a gyerekszobában

2016. 02. 01. 10:00

A gyerekek megunhatatlan kedvence a homok. A szülők kevésbé rajonganak az apró szemekből álló koszforrásnak, de valamennyi gyermek azonnal a játszótéri homokozó felé veszi az irányt.

Tavasszal és ősszel már nem szívesen engedik a gyerekeket a homok közelébe, mert már a tartós földön ücsörgéshez hideg van. Hűvös időben nem lehet levenni a cipőt, zoknit, hogy a homok elterüljön a talpacskák alatt. A nyár kedvez ennek a hódolásnak, azonban a nyílt, mindenki által megközelíthető homokozó egyéb veszélyeket is rejt. A szülők rémálma, ha a játszótérről szednek össze valamilyen kórt a gyerekek, pedig a szabadon kószáló macskák szívesen végzik oda a nagy dolgukat. A cicáknak a homokozó egy nagy toalett.

Imád a gyermek homokozni? Órákat el tud bíbelődni a formák készítésével, építéssel, ásással? Otthonodba is beviheted. A szülők, főleg az édesanyák számára, akik a lakás rendjéért is felelősek nem biztos, hogy százszázalékos öröm, de a gyerekekért mindent. Te magad is készíthetsz „homokot” gyermekednek, amelyhez nem is kell sok minden. 40 dkg liszthez 0,5 liter babaolajat kell adagolni, majd kézi habverővel addig dolgozni a masszán, míg az már teljesen elveszíti liszt állagát és valóban a homokra emlékeztet. Válassz ki egy nagyobb edényt, műanyag kádat, lavórt, szórd bele a saját „homokot” és hagyd gyermekedet kedvére játszani.

Ugyanezt megtehetnék kültéri homokkal is, de annak átmosása, fertőtlenítése macerásabb. Azonban van egy jó hír a mindenképpen télen is homokozni vágyó gyerekeknek és szüleiknek, létezik ugyanis már beltéri homok. Talán még jobban is fogják a kicsik ezt a változatot szeretni, hiszen a szokványos homoktól annyiban különbözik, hogy sokkal jobban tapadnak egymáshoz a szemek annak ellenére, hogy egyáltalán nem kell a vizet adagolni. Emellett még nem is szárad ki, használat után gondosan el kell zárni. Mivel ennyire jó állagú, így takarítani is sokkal egyszerűbb, mint a kint megtalálható száraz homokszemeket, amelyek eljutnak a lakás minden pontjába.

A kinetikus homok pedig már olyan modern változat, amely nemcsak nevében az, hanem típusában is. A kinetika a görög mozgás szóból ered. Mozog a homok? Tehetjük fel a kérdést. Miért ne? Valóban mozog. Nagyon könnyű formázni, magától szétesik, összeáll, lemállik, de ha megalkotja a gyermek belőle a formát, és békén hagyja, úgy marad. Éppen ezért ezt a homokot is nagyon könnyű takarítani. Anyagát illetően a legnagyobb része az a homok, amely a játszótéri homokozóban is megtalálható, de kis részben olyan elemeket tartalmaz, amelyről még a tudósok sem beszélnek. Ez a titkos összetevő tartja egyben a homokszemeket, mozgatja, mállasztja.

Lehet, hogy némi takarítással jár a benti homokozás, ám biztosan mentes a kórokozóktól, és ez sok szülőt meggyőz a saját változat elkészítésére, vagy a benti változat beszerzésére.

(Forrás: wabafun.eu/kép)