Jump to content

Amikor a fog átveszi az irányítást

2015. 11. 16. 12:00

A világra érkezett újszülött velejárója a sírás. Mindent sírással tudnak kifejezni, de ha még hasfájás is gyötri, könyörtelen napok, hetek és hónapok elé nézhet a szülő. Alig, hogy elmúlik a pocakfájós korszak, következik a fogzás.

Ha a szülőket is megviseli a fogacskák kibújását megelőző időszak, akkor mit érezhetnek a kisbabák? Hiszen ők nem tudják még a gondjaikat, fájdalmaikat kifejezni beszéddel, csak nyűglődéssel, sírással. Egyre korábban bújnak elő a hófehér kis rizsfogak. A kezdő szülő az első hónapokban egyáltalán nem gondol a fogakra, mint a sírás okozóira. Lehet, hogy a felnőtt nem is érzi és nem is látja, hogy beindult a fogzás, de az íny alatt már készülnek felszínre a kis fogacskák. Ahogy töri az utat magának a fog, egyre inkább megduzzad az íny, bevörösödhet és még akár vérezhet is. Ezekre a jelekre már az első gyermekes szülő is felfigyel, és megoldást keres a kicsi kínjainak csökkentésére, a fogacskák kibújásának elősegítésére.

A legtöbb szülő a minél hatékonyabb, ám természetes megoldást szeretné alkalmazni. Sokan sokfélére esküsznek, de mindegyik gyermeknek más a hatásos. Könnyen előfordul, hogy többlépcsős folyamat eredményeként talál rá a megfelelő készítményre, megoldásra. Akár több módszer és készítmény kombinációját lehet használni. Amikor mindennapos a nyűglődés, a szülők minden megoldásra vevők, csak hogy a gyermek kínját és a saját tehetetlenségüket is megoldják.

A leggyötrelmesebb időszak addig tart, amíg át nem szakítja a tejfog az ínyt. A szülő számára is nehéz ez, ugyanis a kicsi ilyenkor jóval nyűgösebb, mint szokott lenni. Nagy önuralom szükséges ahhoz, hogy ezt ingerültség nélkül átvészelje a szülő. A lelkében nyugodt édesanya a legjobb gyógyír a fogzó babának. Ez azonban még édeskevés ahhoz, hogy a kínok enyhüljenek, éppen azért a rágókák jó szolgálatot tesznek. A gyermek rágási és harapási kényszere fogzás idején fokozódik, ezért mindent a szájába vesz. A fokozott nyáltermelés természetes velejárója a fogzásnak. Fontos, hogy ilyenkor olyan kerüljön a kicsi kezébe, amelyet biztonságosan rágcsálhat. Lehet ez a rágókán kívül keksz, kifli és pirítós is.
A gél is elzsibbasztja az gyulladt, duzzadt fogínyt, amely az egyik leghasználtabb és legbeváltabb fogzást segítő készítmény.
Jó ideje hódít, és a babák nyakában csüng a borostyánlánc, amelyre nagyon sok szülő esküszik. Habár azóta felszínre kerültek az ellenérvek is, mégis, ha a lánc mellett dönt a szülő, akkor csakis a baba méretének megfelelő terméket szabad használni. Sose aludjon a gyermek nyakláncban, nehogy baleset érje.
Szintén szülőket megosztó a fogzás kellemetlen tüneteit enyhítő homeopátiás szerek alkalmazása. Amíg egyesek előszeretettel adagolják gyermekeiknek, mások humbugnak tartják. Ezt mindenki döntse el maga.

(Kép forrása: care2.com)